Med Lust och känsla

- in Studentliv
@Beri Zangana

Kärlek och romantik. En spänning mellan förnuft och känsla. I Konsertsalen inne i AF-borgen är Lunds studentteater igång med förberedelserna inför lördagens premiär av pjäsen ”Förnuft och känsla”.

Det är inte särskilt lätt att få kontakt med en person när jag stiger in Konsertsalen i AF-borgen denna torsdagskväll. Här inne är studenterna upptagna med att sätta upp dekoren inför lördagens föreställning.

– ”Byt av folk, ge folk en macka!”

– ”Kan du leta upp en osthyvel?”

– ”Kan du kolla om det finns smör?”

– ”Det är hummus som önskas.”

John Wasmuth är regissör och manusförfattare i Lust. Han är lugn inför premiären. Foto: Christina Zhou
John Wasmuth är regissör och manusförfattare i Lust. Han är lugn inför premiären.
Foto: Christina Zhou

Inne i Konsertsalen finns det gott om mat, någonting som folk inte verkar ha fått i sig på några timmar. Förberedelserna är igång men i mina ögon är dekoren knappt redo premiären är inte långt bort. Ingenting som regissören och manusförfattaren John Wasmuth är orolig över när Lunds studentteater har premiär för sin föreställning Förnuft och känsla på lördag.
– Äeh, vi ligger bra till, säger John Wasmuth lugnt.

Förnuft och känsla är en pjäs baserad på Jane Austens roman och innehåller romantik och kärlek. Systrarna Marianne och Ellinor tvingas flytta på grund av ekonomiska bekymmer som förändrar tillvaron i deras liv då nya människor dyker upp. Men det finns även en kvinnorättslig aspekt i pjäsen. Förr i tiden var situationen för kvinnor svårare eftersom de var beroende av att gifta sig bra, med en man som kunde försörja dem. Den problematiken finns med.

Sedan i julas har förberedelserna varit igång. Manus har skrivits, idéer har kommit och gått och ensemblen har utsetts. För John Wasmuth är det första gången han går in i en ledarroll och ansvarar för ett femtiotal som jobbar med pjäsen. Tio av dem är med på scenen. Många har erfarenheter sedan tidigare.
– I den här gruppen är det ganska många som har viss erfarenhet av skådespeleri. Det är två skådisar som inte har stått på scen innan, säger John Wasmuth.

Emma Niegemann spelar Marianne i uppsättningen av Förnuft och känsla. Foto: Christina Zhou
Emma Niegemann spelar Marianne i uppsättningen av Förnuft och känsla.
Foto: Christina Zhou

En av dem är Emma Niegemann som spelar Marianne, en av huvudpersonerna i pjäsen. För henne är det första gången som hon är på schen tillsammans med Lunds studentteater. Men hon har tidigare erfarenheter av skådespeleri.
– Jag gick teaterutbildning på gymnasiet och nu läser jag kursen Teaterns teori och praktik, säger Emma Niegemann.

Bakom scenen har sminköserna att göra. Peruker ska fixas och sminket ska förberedas. Något enkelt jobb är det inte direkt.
– Den mest intressanta frisyren är ”Mariannes”, säger Kim Skepper, sminkchef.
– Hennes peruk innehåller 70-80 klämmor och 40 minuters lockande av hår.

– ”Nu är vi skitförbannade!”

Det är skådespelarna långt ifrån, men i Stora salen pågår röstuppvärmningen med olika fokusövningar. Att vara ”skitförbannad” är en övning. Skådespelarna ger allt och det är inte bara rösten som värms upp utan även kroppen när de skuttar runt i ring.

Förberedelserna fortsätter. Dekoren ska fixas och repliker ska övas in. Utanför Konsertsalen sopas röda mattan. Det ser ut att bli extra fint när Lunds studentteater bjuder in till premiären av vårens pjäs.

Lunds Studentteater ger Förnuft och känsla

  • När: lördag 9/5 19.00 (PREMIÄR) , söndag 10/5 14.00 och 19.00, måndag 11/5 19.00, tisdag 12/5 19.00, onsdag 13/5 19.00.
  • Var: Konsertsalen i AF-borgen
  • Pris: AF-medlemmar 90 kr, ordinarie 130 kr

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

20-årsjubileum firas med succé

Var gladspexarna tar oss med till Lunds bultande