Vernissage som bjuder på härlagat

- in Studentliv
@Lundagård

Traditionell japansk mat med svenska närproducerade råvaror, habitat till insekter och öl från Oromia i Etiopien, vad är den gemensamma nämnaren? Överraskande nog är svaret industridesign.

Moé Takemura förbereder maten gästerna snart ska få förtära. Foto: Lukas Norrsell
Moé Takemura förbereder maten gästerna snart ska få förtära. Foto: Lukas Norrsell

I lokalen, mitt i centrala Lund, är förberedelserna i full gång. Det dukas fram japansk mat i små knyten, som skulle kunna få det att vattnas i munnen på även den mest hungrige.

Gabriella Rubin berättar att bakgrunden till ”Härlagat”-projektet är en kombination av festivalen Planet Lund och deras kursprojekt Design action.

– Vernissagen består av en generell del och sedan gör vi inzoomningar på de områden vi tycker är intressanta att lyfta.

Ett exempel Gabriella ger på en inzoomning är att besökare har möjlighet att mala och köpa eget dinkelmjöl av bonden Curt Larsson. Om man däremot är glutenintolerant eller törstig kan man få dricka öl brygg på samma sätt som i Oromia, Etiopien.

Moé Takemura, masterstudent på industridesignprogrammet, ställer också ut sin egenproducerade kokbok, som vill inspirera till japansk mat med svenska råvaror.

– Moé vill ändra bilden av soja. Många får negativa känslor när man pratar om soja eftersom det tidigare betraktats som omiljövänligt, men Moé har hittat ekologiskt odlad soja i Sverige, säger Gabriella Rubin.

Om man ska utgå ifrån gästernas ansiktsuttryck ser det ut som att maten slank ner. Foto: Lukas Norrsell
Om man ska utgå ifrån gästernas ansiktsuttryck ser det ut som att maten slank ner. Foto: Lukas Norrsell

När vernissagen drar igång bjuds det på Moés knyten. Det är den ytterst passionerade och kunniga föreläsaren Olof Kolte som hälsar alla välkomna och uppmuntrar de försynta gästerna att avverka de många knytena med japansk mat.

Om man ska utgå ifrån gästernas ansiktsuttryck ser det ut som att maten slank ner.

 

 

Text: Sara Willman