Dansk öl-historia förklarad av Lundaspexarna

- in Kultur & Nöje, Spex

Den siste november är det premiär för Lundaspexarnas nyskrivna spex Jacobsen. Det har varit en taggad ensemble och det är andra året i rad som Lundaspexarna sätter upp ett nyskrivet spex.

Idén till årets spex tog fart när några Lundaspexare satt på deras expedition och plötsligt såg en flaska öl. De tänkte ”vi kan skriva ett spex om detta”. Sagt och gjort. I höst presenterar Lundaspexarna spexet Jacobsen.

Handlingen kretsar kring den danska familjen Jacobsen, som driver det stora bryggeriet Carlsberg. Under torsdagens pressträff fick Lundagård möta två karaktärer från spexet: sonen Carl Jacobsen, som problematiskt nog inte gillar öl, och sekreteraren Agnes Berthelsen.

Agnes är något bakfull sedan gårdagen och bedrövad. Familjens överhuvud tillika Carls far J.C. Jacobsen är borta. Vad som hände kvällen innan har Agnes glömt och om hon inte lyckas lokalisera J.C Jacobsen får hon sparken. Det är akut, han är nämligen den enda som kan det hemliga receptet på öl. Och ett Danmark utan öl går ju inte för sig. Den som förväntar sig en kärlekshistoria blir dock besviken. Här är det kärlek till öl och Danmark som gäller.

Spexet Jacobsen grundar sig i en sann historia om familjen Jacobsen och familjeföretaget Carlsberg. Där fanns länge en konflikt mellan sonen Carl och fadern J.C Jacobsen som bottnade i olika syn på hur man skulle driva bryggeriet.

I höst får vi reda på vad Lundaspexarna menar är den faktiska historien bakom familjetvisten och berättelsen om Danmarks stora bryggeri Carlsberg.

Under pressträffen närvarade också ansvariga för bland annat smink och ekonomi. Foto: Lisa Bergenfelz