Ökade studieavgifter i europakikaren

- in Internationellt

Protester i Spanien, retroaktiva avgifter i Holland och några blygsamma extra minuter med läraren – Att vara student i Europa är knapert och osäkert. Stigande studieavgifter skapar oro och protester bland europas studenter.

750px-Flag_of_Spain.svgFortsatta protester mot ökade besparingar

Studentprotesterna i Spanien har ökat i styrka. Sedan starten i slutet på februari har protesterna, med hjälp av den spanska nationella studentkåren, spritt sig till ett femtiotal städer och i för en dryg vecka sedan ordnades en fyra dagar lång protest av spanska aktiviströrelser. Anledningen är regeringens besparingar på ytterligare tre miljarder euro. För landets studenter betyder detta större klasser och ökade studieavgifter. I ett land med en skyhög arbetslöshet finns en stor oro för att inte kunna betala igen studielån.

NetherlandsFörslag på retroaktiva avgifter snart inför rätten

Enligt ett förslag från den holländska regeringen som har lett till starka protester, ska studenter som studerat mer än ett år extra utöver sin ordinarie utbildningstid beläggas med en straffavgift på 3000 euro per år. Flera studentorganisationer har stämt staten och förslaget inför rätta. Den 25 juli kommer utslaget från rättens andra instans.

Om staten vinner i rätten kommer avgiften även att gälla retroaktivt, vilket gör att studenter med en långdragen utbildningstid under 90-talet får betala dyrt.

Storbritannien12 minuters extra undervisningstid för tripplade avgiften

I höst tripplades studieavgifterna i England på nytt, men det verkar inte som att höjda avgifter leder till mer lärarledd tid. Ett policyinstitut har jämfört den lärarledda tiden idag med den förra avgiftshöjningen 2006. Resultatet är blygsamt. Undersökningen visade att en brittiska genomsnittsstudenten har fått 12 minuter extra tid med läraren under undersökningsperioden.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Elva timmar lärarledd tid för högskolestudenter

En högskolestudent i Sverige har i genomsnitt elva