Framtida klassiker på fat

- in Kultur & Nöje, Spex

En borttappad ölmakare, ett förlorat recept, en brand i bryggeriet och en bakfylla därtill. I Lundaspexarnas nyskrivna spex Jacobsen måste Danmark räddas ur en bådande nykterhetskris.

Foto: Alexander Edthofer

Året är 1871 och Danmarks viktigaste person, bryggeriet Carlsbergs ägare J.C. Jacobsen är försvunnen efter en utekväll. Då Jacobsen är den enda som kan receptet på öl tvinar hela landets produktion av pilsnern. För att förhindra samhällskollaps skickas sekreteraren Agnes, på uppdrag av kungen, att hämta hem Jacobsen. Hennes resa går i ett “vad var det jag gjorde igår”– mysterie à la The Hangover. En resa som även inkluderar ett familjedrama på Tivoli och sträcker sig över landsgränser.

På Tivoli finner Agnes Jacobsens son, Carl. Carl tycker inte om öl, något som har gjort honom till ett misslyckande i hans fars ögon. Sonens försök att finna faderns respekt hade kunnat tolkas som att det speglar hur det är att som nykterist finna sin plats i Lunds alkoholcentrerade studentliv. Då är det lätt att känna att spexet snuddar vid alkoholhets vid vissa skämt. Dock väger föreställningen upp för det med ett skarpt och medvetet manus. Dessutom verkar aldrig Lundaspexarna någonsin få slut på träffsäkra skämt om vårt grannland.

Jacobsens son, Carl som inte gillar öl. Foto: Alexander Edthofer.

Spexet bjuder på sång och musik som skiftar från trallvänliga oktoberfesttoner till opraliknande ballader. En extra eloge ska ges till Jacobsens fru, Laura. Det intryck hon gjorde med sin slagkraftiga sång i hennes enda scen var bestående under hela föreställningen.

Jacobsens fru, Laura. Foto: Alexander Edthofer.

Föreställningens fokus ligger på kvalité framför kvantitet. Tempot kan i början kännas aningen långsamt, men i takt med att det ökar möter vi på fler och fler bisarra inslag som ständigt får en att undra vad som ska hända näst.

En kall öl med Jacobsen kan vara det som krävs för att värma en i siste november-kylan. Och när spexet är slut inser man att Lundaspexarna möjligen producerat ännu en framtida klassiker.

Bästa koreografi:  Ensamhetstango

Roligaste sångnummer:  Vi er røde, vi er hvide -framförd av Danmarks mest solbrända par

Spexigaste karaktär:  Mormor Buskis

Roligaste skämt: När det brittiska marsvinet kallar sig själv för en “Guinness pig”

Jacobsen ger på Stora scen i AF-borgen

Fredag 30/11 kl 19 – Urpremiär
Lördag 1/12 kl kl 17 och 20
Söndag 2/12 kl 16 och 19