En vecka för film och arkitektur

- in Kultur & Nöje

I en vecka visas film om arkitektur på Lund International Architecture Film Festival. Grundaren Elzbieta Brunnberg vill med festivalen inte bara roa, utan även utbilda och ställa viktiga frågor om arkitektur i stort.

Elzbieta Brunnberg är grundaren till filmfestivalen. Foto: Privat.
Elzbieta Brunnberg är grundaren till filmfestivalen.
Foto: Privat.

Festivalen, som funnits i Lund sedan 2009, intar med start på söndag Skissernas museum och förvandlar det till en arena för film och arkitektur. Festivalens invigningsdag gästas av entreprenören och komikern Johan Wester och arkitekten David Sim, vilka kommer presentera framtidsvisioner för Lund. Det blir även en utställning av arkitektstudenter vid Lunds universitet, kallad ”Architectural Mutations”. Under veckan visas bland annat dokumentärer från Tyskland, Sverige och Nederländerna. Festivalen vill ställa frågor om människans plats i staden och ta upp aktuella ämnen som påverkar både Lund och världen.

Tätt sammanflätade
Elzbieta Brunnberg är grundaren till festivalen och har en gedigen utbildning inom arkitektur och konsthistoria samt varit verksam som kulturskribent i många år. Hennes engagemang är starkt knutet till Lund.
– Min största drift är kärleken till film och till Lund, en stad med fantastiska förutsättningar, säger hon.
Sambandet mellan film och arkitektur ser Elzbieta Brunnberg som tätt sammanflätade. Genom film kan vi till exempel ta del av städer och platser vi aldrig besökt, enligt Elzbieta Brunnberg.
– Det filmiska mediet kan förmedla berättelser om vår plats i staden, om befintliga arkitektoniska och urbana objekt, planerade objekt och de objekt som av olika anledningar försvunnit. Filmen kan också förklara för oss hur vi påverkas av vår omgivning i vår vardag och hur viktigt det är att gemensamt ta ansvar för vår omgivning, säger hon.

Vänder sig till studenter
Enligt Elzbieta Brunnberg har Lund genom sin framväxt som ett säte för kunskap en speciell plats på den arkitektoniska kartan, den kan liknas vid stora universitetsstäder som Oxford och Cambridge. Tillsammans med arkitektskolan gör detta Lund till en ideal plats för genomförandet av festivalen. Men att festivalen enbart skulle vara av intresse för arkitektstudenter tillbakavisas av Elzbieta Brunnberg.
– Festivalen är skapad för alla som är intresserade av film, arkitektur, urbana frågor, miljö, Lund som stad, Skåne som region och världen. Festivalen vänder sig till alla samhällsgrupper, men studenter är en prioriterad grupp.

 

Fakta

[checklist]

  • VAD: Lund International Architecture Film Festival. Programmet kan ses via festivalens hemsida: http://www.archfilmlund.se/.
  • NÄR: 7-14 september.
  • VAR: Skissernas museum
  • PRIS: Fri entré för studenter. Ta med student-ID.
[/checklist]