Studenten, invandringen och förbättringen

Att behålla den liberala arbetskraftsinvandringen är bland det viktigaste som kan göras för att visa att människor är de som bygger – inte belastar – samhället. Detta borde i större utsträckning också genomsyra utbildningspolitiken, menar Johanna Grönbäck, utbildningspolitisk krönikör.

Under Alliansens regeringsinnehav reformerades arbetskraftsinvandringen efter en överenskommelse som de fyra partierna gjorde tillsammans med Miljöpartiet. Med all rätt handlar nu många rubriker om regeringsbildandet och den kommande budgeten. Vad kommer regeringspartierna att vara oeniga om, vad kommer de att kompromissa om och med vem eller vilka kommer kompromisserna att göras?

Socialdemokraterna som – relativt Alliansen och Mp – haft en annan uppfattning om arbetskraftsinvandringen har backat och lovat att behålla denna uppgörelse. Reformen har inneburit att Sverige, jämfört med andra OECD-länder, har fått ett av de mest liberala och öppna systemen för arbetskraftsinvandring. Detta är av vikt även för studenter.

Om man som gäststudent i Sverige innan år 2009 ville stanna kvar och jobba efter avslutade studier behövde man åka utomlands för att söka arbetstillstånd. Ville man arbeta vid sidan av sina studier fick man inte heller göra det. Denna hindrande och ovälkomnande byråkrati är nu avskaffad.

En fri arbetskraftsinvandring symboliserar en människosyn i vilken alla är välkomna hit för att bygga sin egen framtid. När populisterna i Sverigedemokraterna nu fick ett otäckt högt väljarstöd är det än viktigare att hålla kvar vid synsättet att människor – oavsett varifrån de kommer – är individer med ett okränkbart värde, men också att människor alltid är tillgångar som med sitt arbete och sin kunskap är med och bygger välstånd och kultur. Jag hoppas innerligt att detta synsätt kvarstår med den nya regeringen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra.

Gäststudenter i Sverige kan nu vara kvar i sex månader efter avslutade studier för att söka jobb i landet, men många barriärer för att få jobb kvarstår. Svenska är ett litet och ganska svårt språk, vi har en arbetsmarknad som är besvärlig att ta sig in på och det är dyrt för företagare att anställa. Skulle Socialdemokraterna få sin vilja igenom kan det dessutom bli mer än dubbelt så dyrt att anställa unga. Hur ska en sådan snårig arbetsmarknad locka en nyexaminerad ingenjör att vara kvar här när det dessutom finns länder med betydligt lägre skatt på arbete?

När ett populistiskt och främlingsfientligt parti ökar är det än viktigare att markera med en konsekvent öppenhet. Som ett steg i detta skulle den svenska arbetsmarknaden må bra av liberaliseringar – inte minst så att studenter kan och vill stanna kvar efter sina studier och med detta bidra till att göra Sverige till ett bättre land för än fler.