Lus tar politisk ställning

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Lunds universitets studentkårer har uttryckt sina kommunpolitiska ställningstaganden och hoppas att det ska inleda en aktiv diskussion med kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren gläds av studenternas intresse och vill sätta dem i centrum.

Struntar Lunds kommun i sina studenter eller är studenterna bara ointresserade av kommunens politik? Dialogen mellan Lunds kommun och Lunds studenter har tidigare sällan högprioriterad – från något håll.

Med det i åtanke, antog Lunds universitets studentkårers ting i förra veckan ett dokument med kommunpolitiska ställningstaganden. Bland annat uttrycker Lus oro inför bostadsfrågan och hävdar att kommunen bär ett ansvar för att ingen student ska välja bort Lunds universitet på grund av brist på boende. Utöver det diskuterar Lus bland annat arbetslivsanknytning i kommunen och socialpolitiska frågor som förekomsten av kvinnojourer.

Sebastian Persson, vice ordförande för Lunds universitets studentkårer.
Sebastian Persson, vice ordförande för Lunds universitets studentkårer. Foto: Jonas Jacobson.

Med hopp om aktiv dialog
Dokumenten har antagits med hopp om att kunna lägga grunden för en aktiv diskussion mellan studentrepresentanter och kommunledningen. Lus vice ordförande Sebastian Persson ser det som ett nödvändigt första steg.
– Tidigare har vi inte haft ett omfattande ställningstagande i dessa politiska frågor och det har saknats, säger han.
– Min förhoppning är att dokumentet ska kunna vara en grund för en omfattande diskussion om kommunens verksamhet. Vi vill föra upp diskussionen på kartan och detta är bra att bygga vidare på, säger han.
Vilka utmaningar anser Lus att Lunds kommun står inför?
– Bostadsfrågan är alltid aktuell och vi måste hitta ett hållbart sätt att lösa den akuta bostadskrisen. Men det finns förstås flera frågor. Vi måste hitta ett sätt för att studenterna ska ses som en del av kommunen. Tidigare har de från kommunhåll inte velat föra en diskussion med oss studentrepresentanter, säger Sebastian Persson.

Men efter höstens styrelseskifte i Lunds kommun har tonläget förändras. Den nya rödgrönrosa kommunledningen har visat ett större intresse för studenternas frågor.
Den nya kommunledningen har sedan i höstas varit mycket måna om att träffa oss, säger Sebastian Persson, Lus vice ordförande.

Almgren vill ha närmare samarbete
Anders Almgren är ordförande i Lunds kommunstyrelse. Han har än inte fått ta del av Lus ställningstaganden, men ser gott på initiativet och vill leda en kommun som sätter studenterna i centrum.
– Företrädare för Lunds universitets studentkårer och universitetet var bland de första vi träffade efter höstens kommunval. Universitetet och studenterna är grundbulten i Lund – de är en topprioritet för oss, säger han.
– Detta initiativ är jättebra – vi i kommunen vill att studenterna framför skarpa åsikter om kommunens arbete.

Anders Almgren (S), mitten, är ordförande i kommunstyrelsen.
Anders Almgren (S), mitten, är ordförande i kommunstyrelsen. Foto: Arkiv/Thobias Bergström.

”Förvalta universitetets utvecklingskraft”
Tidigare har studenternas situation varit lätt att bortse ifrån: Studenterna stannar sällan kvar särskilt länge i Lund och bryr sig därför i regel inte heller speciellt mycket om kommunens politik.
– Studenterna har tagits för givet från kommunhåll tidigare. De har funnits kvar oavsett hur relationen med kommunen byggts. Men det funkar inte längden och det gäller att förvalta utvecklingskraften som finns i universitetet, säger Anders Almgren.
Hur ska kommunen gå vidare med Lus ställningstaganden?
– Vi ska se över listan och vad som kan göras konkret. Vår service och välfärd i Lund ska vara anpassad för studenter – men studenter har väldigt olika förutsättningar, säger Anders Almgren och fortsätter:
– Som en stark universitetsstad handlar det om att stå på studenternas och utbildningens sida. De ska bli en tydligare del av vår agenda, säger han.

HÄR kan du läsa hela Lus dokument med kommunpolitiska ställningstaganden.

Artikeln har uppdaterats efter publicering.