Vitryssland närmar sig Bologna

Vitryssland tar kliv mot att bli en del av Bolognaprocessen. Det står klart efter helgens ministerkonferens i Yerevan, Armenien.

Elisabeth Gehrke är ordförande för Europeiska studentkåren. Foto: Arkiv/Carl-Johan Kullving
Elisabeth Gehrke är ordförande för Europeiska studentkåren.
Foto: Arkiv/Carl-Johan Kullving

I flera år har diskussioner förts om att låta Vitryssland ta del av Bolognaprocessen, ett samarbete som underlättar utbyten mellan lärosäten i Europa. Under helgens utbildningsministerkonferens med fokus på hur Bolognaporcessen kan förbättras, beslutades det att Vitryssland nu ska få möjlighet att delta om de uppfyller kraven.

Något som Elisabeth Gehrke, ordförande för European Student’s Union, ESU, är kritisk till.
– Det är för tidigt att låta Vitryssland delta, anser vi. De har fått ett villkorat medlemskap och måste senast 2017 visa att de uppfyllt kraven för att få vara med i Bolognaprocessen. Nu får de vara med på mötena, men de har mycket att arbeta med, säger Elisabeth Gehrke.

”Studenter misshandlas”
Diskussionen om huruvida Vitryssland skulle beviljas medlemskap gick varm. Vissa menade att det skulle ses som ett aktivt biståndsarbete och andra varande för att det bara var ett inhemskt röstfiske från Vitrysslands president inför presidentvalet i november.
– De måste implementera reformerna och göra det lättare för studenterna att röra sig mellan länderna. I dag krävs ett intyg från utbildningsministern för att få åka på utbyte till exempel. Dessutom är det inte ovanligt att studenter misshandlas och att det stängs ut ifrån föreläsningssalarna om de engagerat sig politiskt. Vitryssland har mycket att jobba på, och därför menar vi att detta inte var ett bra beslut just nu, säger Elisabeth Gehrke.

Mer breddad rekrytering
Inför ministermötet hade ESU riktat skarp kritik mot medlemsländerna om dålig uppföljning av tidigare beslut och dålig implementering av reformerna inom Bolognaprocessen.
– Vi vill se en starkare uppföljning av den sociala dimensionen, som innebär bland annat studiestöd och breddad rekrytering, bland medlemsländerna. Under mötet beslutades att reformer för underrepresenterade grupper inom den högre utbildningen ska prioriteras, vilket är välkommet, säger Elisabeth Gehrke.

Nästa ministermöte om högre utbildning inom Europa hålls i maj 2018.