VG skänker matintäkter till flyktinghjälp

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Västgöta nation gör sitt för att hjälpa till i flyktingkrisen. Nationen kommer skänker hela veckans matintäkter till Röda korsets hjälpinsatser i Medelhavsområdet.

Engagemanget för att hjälpa till i den rådande flyktingkrisen växer sig allt starkare i studentkretsar. Lunds nation har bidragit till insamlingar och Smålands nation har skänkt ett föreläsararvode till flyktinghjälp. Nu går Västgöta nation steget längre och väljer att skänka hela veckans matintäkter till Röda korsets hjälpinsatser i Medelhavsområdet.
– Det är viktigt att vi tillsammans visar att studenter är medvetna och vill bidra. Genom att starta en insamling och sprida den, kan vi inspirera andra människor att göra likadant, säger Västgöta nations kurator Jonna Restin.

Västgöta nations kurator Jonna Restin. Foto: Casper Danielsson
Västgöta nations kurator Jonna Restin. Foto: Casper Danielsson

Initiativ från förman
Initiativet kom från en förman på nationen i mitten av förra veckan och sedan dess har det gått snabbt. Insamlingen smygstartade i fredags och kommer att pågå fram till och med på söndag. Västgöta nation kommer själva att skänka matintäkterna från nationens fem serveringar. Därtill uppmuntras också privata bidrag att skickas in till insamlingen på Röda korsets hemsida. Och många har varit intresserade av att bidra.
– När man har ätit sig mätt hos också, bidrar man också till att andra personer kan äta sig mätta, säger Jonna Restin.

Målet redan uppnått
Målet för insamlingen var från början 10 000 kronor till veckans slut. Den summan bräcktes innan veckan knappt börjat – bara genom privata bidrag. Nu tar VG kliv mot 20 000 insamlade kronor.
– Det känns skitkul. Reaktionerna har varit väldigt positiva och många har hört av sig och vill bidra. Att vi redan nu har mer än 10 000 kronor är det bästa betyget på att folk tycker att det är ett bra initiativ, säger Jonna Restin.

”Det måste hända någonting”
Insamlingen har redan nått långt utanför nationens egna väggar. Flera tidigare alumner har valt att bidra och tillropen har varit positiva. ’’Fantastiskt att se ungdomars engagemang!’’ skriver en bidragsgivare som skänkt 250 kronor och ’’Så enkelt ni gör det för oss andra att hjälpa till.’’ skriver en annan. Jonna Restin tror att de olika sätten att bidra engagerar människor än mer.
– Det är inte bara folk från VG som har hjälpt till – och det skiljer sig lite från andra initiativ. Det ska vara lika lätt att gå till VG och äta lunch, som att hjälpa till hemifrån. Det ska vara låga trösklar, säger hon.

Nu hoppas Jonna Restin att nationens initiativ ska sprida sig till ännu fler nationer och organisationer i Lund.
– Vi är en droppe i havet av alla studenter och organisationer i Lund. Det är bara kreativiteten som sätter stopp. Välviljan finns definitivt bland studenter, men man måste också ta tag i saker och ting – det måste hända någonting, säger hon.

Här är kan du också bidra till Västgöta nations insamling.