William Spetz: ”Jag har höga förväntningar på studentlivet i Lund”

- in Nyheter

Den 10-16 december kommer det årliga insamlingseventet Musikhjälpen till Lund. Lundagård fick en intervju med årets programledare som i en vecka ska bo tillsammans i en glasbur på Stortorget, och direktsända radio och tv 144 timmar i sträck. 

Årets programledare är Daniel Adams-Ray, Farah Abadi och William Spetz. Gemensamt för trion är att de alla brinner för det engagemanget som Musikhjälpen väcker hos människor i Sverige och att de tillsammans med svenska folket vill lära sig mer om temat ”Alla har rätt att funka olika”.

Artisten Daniel Adams-Ray har tidigare varit resande reporter för Musikhjälpen och känner sig hedrad inför årets uppdraget som programledare.

– Kanske det finaste jag har gjort någonsin, säger Daniel Adams-Ray.

– För mig är det möjligen de enda sex dagarna om året då människor runtom i landet lämnar sina meningsskiljaktigheter åt sidan och går ihop för att samla in pengar och engagera sig på mängder av olika sätt för en viktig sak och det tycker jag är helt fantastiskt.

Årets tema ”Alla har rätt att funka olika” handlar om människor med funktionsnedsättning. Majoriteten av den miljard människor som lever med funktionsnedsättning bor i låg- och medelinkomstländer. Denna grupp är extra utsatt och många fastnar i fattigdom. Insamlingen kommer därför gå till att ge barn och vuxna med funktionsnedsättning tillgång till skola, vård, stöd och hjälp. Det skriver Sveriges Radio i ett pressmeddelande om temat.

Skådespelaren William Spetz har även han varit resande reporter för Musikhjälpen och ser fram emot att som programledare lära sig mer om temat tillsammans med resten av publiken.

– Vi ska lära oss tillsammans under veckans gång. Tillsammans med publiken, säger William Spetz.

För honom betyder Musikhjälpen gemenskap och engagemang. Något han hoppas att Lunds studenter ska bidra till.

– Lund känns som en perfekt värdstad eftersom det är en studentstad. Studenterna har den här chansen att verkligen kötta på och bidra. Så det ska dansas på torget och det ska engageras. Jag har höga förväntningar på framförallt studentlivet i Lund. Så känn pressen, säger William Spetz.

Jag tycker alla nationer ska ha någon tävling mellan varandra.

Även P3-profilen Farah Abadi hoppas på stort engagemang från Lunds studenter.

– Jag tycker alla nationer ska ha någon tävling mellan varandra. Vilken nation kommer göra bäst ifrån sig? Vilken nation kommer engagera flest? Vilken nation kommer samla in mest pengar?, säger hon.

Hon är den enda i trion som varit programledare för Musikhjälpen tidigare. Hennes råd till kollegorna är att förbereda sig mentalt.

– Det kommer vara mycket känslor. Både att man kommer vara lycklig och glad, men också att man kommer tycka det är jättejobbigt, säger Farah Abadi.

Under veckan kommer programledarna få besök av personer och artister som engagerar sig i insamlingen. Daniel Adams-Ray har tidigare uppträtt under Musikhjälpen och är inte främmande för att göra så även i Lund.

– Det är bara om det skulle finnas ett intresse. Annars tror jag att buren kommer vara full av fantastiska artister varenda dag. Men jag är inte den som bangar att lägga några verser, säger han.