Leka med lera – inte bara för barn

En vårdag i förra veckan begav sig ett gäng studenter till Råbygård för en eftermiddag i kreativitetens anda. Lundagård hängde med när Västgöta nations NATU-utskott arrangerade drejkurs.

VG:s NATU-förmän Hanna Sand Uhlén och Tilda Jansson
är nöjda med det populära evenemanget.
Foto: Johanna Nilsson

När Lundagårds utsända träder in i ateljén är deltagarna redan i full gång med att lyssna på instruktioner från handledaren. I bakgrunden hörs lugn popmusik, och humöret är på topp.

– Det är lite av en tradition att vi någon gång per termin har ett sådant här evenemang, säger Hanna Sand Uhlén. Både hon och den andra arrangören, Tilda Jansson, är NATU-förmän för Västgötas Nation. Hanna menar att drejkurser är ett av deras mest populära evenemang. 

– Vi har verkligen fyllt upp platserna, så det är jättekul. Det finns en väntelista, men biljetterna tog slut redan på några timmar, instämmer Tilde. 

Vid vidare spekulation om varför drejkursen är så populär framhäver båda eventet som ett sätt att koppla av, både från studierna men också från alkoholen. 

– Det är en liten paus från festandet, att man får chansen att göra något kul och kreativt, säger Tilde. 

– Med tanke på med tanke på hur mycket av eventen annars är alkoholcentrerade, så ser vi ju att det finns ett behov av event som inte är det, fortsätter Hanna. 

Det var första gången Emilia Sjöberg
testade på drejning.
Foto: Johanna Nilsson

Studenterna är i full gång med drejandet, och en av de studenter som kommit hit idag är Emilia Sjöberg, som till vardags pluggar strategisk kommunikation i Helsingborg. 

– Jag har alltid velat testa att dreja, jag har bara aldrig kommit till skott. Men nu har min kompis dragit hit mig så nu är det äntligen dags!

Hon håller med om att alkoholfria evenemang, såsom drejkursen, behövs i studentlivet.

– Det är skönt att göra något kreativt och komma bort från böckerna en stund. Jag pluggar i Helsingborg, så jag hänger mest där. Men det är något vi tänker på även där, att hitta sammanhang även utanför alkoholen, så det är jättekul med sådana här evenemang.