Under ytan med extremsportarna

- in Föreningen

Varje vecka provar Lunds extremsportarsällskap på nya sporter. Det har handlat om allt från pulkaåkning och paddling till klättring och hinderbana. Den här gången var det dags för fridykning och undervattensrugby och en hel drös av nyfikna extremsportare hade rotat fram badkläderna. 

Stämningen är inbjudande när jag och fotografen Jonas Jacobson hälsas välkomna av Lunds Extremsportares (LESS) kassör Johanna Wallin vid entrén till Högevallsbadet. Bakom sig har hon en påpälsad skara extremsportare, som trots snö och rekordlåga temperaturer tagit sig till badet denna marskväll. Det vankas nämligen fridykning och undervattensrugby (UV-rugby) tillsammans med dykklubben Aqualund.

En som har valt att prova fridykning är Henrik Josander. Han kom i kontakt med föreningen förra året när han som kitesurfing-instruktör hjälpte LESS att anordna surffestivalen Windfest på Lomma beach.

– Det är roligt att göra någonting som inte är förknippat med alkohol. Det är annars någonting som mycket av studentlivet kretsar kring, säger han.

Målvakten skyddar det egna målet genom att ligga på det. Foto: Jonas Jacobson

För Henrik och de flesta av extremsportarna är fridykning alldeles nytt. Under kvällen  har de därför instruktörerna Martin Henriz, Linus Probert och Sven Blomqvist från Aqualund till sin hjälp – alla med lång erfarenhet av fridykning. Så snart skolklasser och andra besökare lämnat poolområdet låter de genomgången börja.

– Grunden i fridykning är att tryckutjämna, det ska inte göra ont i öronen att dyka. Vid poolträningen gör vi kontrollerande övningar som är svåra att göra i öppet vatten. Nu handlar det om att bygga upp vattenvana, simteknik, förståelse för dykfysiologi och säkerhetstänk, säger Sven och fortsätter:

– När grunderna sitter är fridykning ett fantastiskt sätt att uppleva det rika naturliv som finns i våra hav. Möjligheterna att utforska och lära sig om världen under vatten är enorma och fridykning kan ses som ett redskap för det, säger Sven.

För extremsportarna handlar det om att lära sig grunderna – rika naturupplevelser får läggas på framtiden. Stämningen är ändå munter när de får på sig masker och börjar simma från kant till kant. Vid var eller varannan kortsida pausar de och hämtar andan samtidigt som instruktörerna ger nya övningar. Jag passar på att kolla läget med Henrik Josander.

– Det är uttröttande, rent andningsmässigt. Mycket handlar om att hålla sig lugn, inte minst rent mentalt för att inte göra av med energi, säger han.

Foto: Jonas Jacobson

På andra sidan poolen gör sig de extremsportare som valt att prova UV-rugby redo för match och kontrasten från fridykningens lugn är stor. Så snart spelarna fått på sig simfenor, mask och dykmössor i vitt och blått dyker de ner i det fem meter djupa vattnet. Motståndarlaget, med spelare från Aqualund, bjuder på tämligen hårt motstånd och somliga, exempelvis Jens Andersson, har spelat i 39 år. Det är nästan lika länge som UV-rugby funnits.

– En rolig sak med sporten är att olika åldrar och typer kompletterar varandra och med fördel kan spela tillsammans. En liten, snabb junior behövs som jagare medan en större, stark, som jag, fungerar som försvarare – en Supertank, säger Jens Andersson och skrattar.

Nog är det så. På Aqualunds veckovisa måndagsträningar är alla över 15 år välkomna, berättar ordförande Henrik Kjellberg, och omkring 25 personer, blandade både vad gäller ålder och kön, brukar komma. Ikväll är det något skralt med tjejer på UV-rugbyplanen. En som ändå dykt upp är Kajsa Lotta Kärnebro.

– UV-rugby var sjukt roligt! Det verkade läskigt på Youtube, men här var det inte så hårdhänt och jag kom lindrigt undan! Det jobbigaste var att hålla andan. Jag fick simma upp till ytan hela tiden för att fylla på med luft, säger hon och skrattar.