LESS is more utan hierarki

- in Föreningen, Studentliv

Lunds Extremsportarsällskap, LESS, har på rekordtid lyckats värva ett ansenligt antal medlemmar med sitt lekfulla upplägg och totala avsaknad av hierarki.

– Du gör vad du känner för när du känner för det. Dessutom i form av att träffa likasinnade och prova på något nytt många gånger om, konstaterar ordföranden Kristoffer Berglind.

I parken utanför Maskinhuset på LTH står en snöbeklädd ramp omgiven av det grönaste gräs.

En stor skara studenter närmar sig blygt klungan med entusiastiska åkare i skidställ.

För dagen är det inte tal om ännu ett nollningsuppdrag, utan en railsession, arrangerad av Lunds Extremsportarsällskap.

– Vi fick ett mejl från I-sektionen som berättade att de var intresserade av vårt nätverk av extremsportare för att marknadsföra en skidfest, något vi genast ställde upp på, berättar Kristoffer Berglind, som till vardags studerar Maskinteknik på LTH.

Tillsammans med några vänner startade Kristoffer Berglind sällskapet för drygt ett år sedan.

Sedan dess har föreningen gått från 0 till 150 i medlemsantal, jämt fördelat mellan könen.

Han menar att det stora intresset beror på att de lyckats nå ut med sitt budskap: extremsport har något att erbjuda för alla.

– Intresset för idrott är utbrett, men möjligheten att enkelt kunna prova på olika sporter är inte lika stort. Här har vi inga krav på ett visst antal fotbollsträningar i veckan, förklarar han.

Extremsport behöver inte alltid vara så extremt, enligt Kristoffer Berglind.

– För att gilla extremsport behöver du inte hoppa från klippor utan fallskärm från 1 000 meters höjd. Tillsammans hjälps vi åt att lära och ge varandra en kick, oavsett om det handlar om att göra dubbelvolter i skidbacken eller en vandring i bergen.

Medlemskapet är avgiftsbelagt av främst två anledningar: dels för att föreningen vill bli en del av Akademiska föreningen, AF, och dels för att man ska locka till sig engagerade medlemmar.

– AF kan ge föreningar ett bra stöd vad gäller subventioner av lokalhyra och är ett bra sätt att visa upp sig i Lund genom Hälsningsgillet och hemsidan, säger Kristoffer Berglind och fortsätter:

– Och de som är seriösa och betalar ställer ofta högre krav på sin förening, något vi värdesätter.

Det som utmärker Lunds Extremsportarsällskap är avsaknaden av hierarki.

Meningen är att medlemmarna själva ska kunna dra igång ett event och få med sig andra.

Samtidigt som man utforskar något som man själv tycker är intressant.

– Styrelsen har hand om själva sällskapet, men det är medlemmarna som står för evenemangen. Allt handlar om kontakter. Vill man dra ihop ett gäng så slänger vi iväg ett mejl för att kolla möjligheten, säger Kristoffer Berglind.

När de första snowboardåkarna susar nerför den skrangliga rampen, fylls parken snabbt av nyfikna studenter som applåderar energiskt efter varje avklarat hopp.

Kristoffer Berglind förklarar varför de inte valde att utveckla organisationen inom en nation.

– Nationer ger inte samma frihet när det kommer till styrande eftersom många har en bild av att förmännen är de som ska göra jobbet. Därmed faller andra studenter tillbaka och vågar inte visa framfötterna i skräcken för att trampa någon dyrkad förman på tårna.

Kristoffer Bergling tycker även att de flesta föreningars basverksamhet ofta är väldigt inriktade på fest.

– Det gäller även nationernas idrottskollegier, vars främsta åtagande är att anordna tandemstafetten mellan Göteborg och Lund. Vi tyckte det skulle vara trevligt med en social verksamhet oberoende av nationstillhörighet, där fokus ligger på att träffa nya vänner och ha kul utan alkohol.

I vimlet av exalterade studenter står Julia Gustafsson, styrelsemedlem i Lunds Extremsportarsällskap.

Hon berättar varför hon valde att gå med i föreningen.

– Jag älskar att åka skidor och är väldigt intresserad av att testa andra extremsporter. Eftersom vi har killar och tjejer som är duktiga på olika saker finns det en enorm möjlighet att prova på nya aktiviteter.

I slutet av uppvisningen har extremsportarsällskapet värvat ett ansenligt antal nya medlemmar, vars första chans till äventyr blir en prova-på-vindsurfing-dag i Lomma.

– Vår ambition är att bara bli större och större, konstaterar Julia Gustafsson innan hon försvinner in i vimlet.