Agusa förtrollade Smålands med fräsch Progg

- in Kultur & Nöje

Det Malmöbaserade proggbandet Agusa visade Smålands nation att sjuttiotalets proggmusik inte bara är minnen från en svunnen tid utan en levande musikstil under ständig utveckling med oändliga möjligheter.

Tanken om den svenska proggmusiken förknippar troligtvis de flesta med en era av klasskamp, frigörelse, vegamössor och rödvin. En era som ackompanjerades av band som Nationalteatern, Blå Tåget och Kebnekajse. När sjuttiotalet närmade sig sitt slut var proggens guldår över, fram tills nu.

Agusa bildades 2013 i den lilla skånska byn Agusa. Bandet har sedan starten släppt fyra studioalbum, bytt ut ett antal medlemmar och spelat runt om i Sverige och Skandinavien. Spelningen på Smålands var den sista konserten i Sverige innan bandet ger sig av till Italien för ett antal live-framträdanden på bland annat Scandinavian PROG Festival i Rom.

Det är en mysig stämning som råder runt den lilla scenen på Smålands nation. På golvet sitter en förväntansfull skara människor som äter mat, pratar, skrattar och skojar.

Publiken förblir sittandes när Agusa intar scenen. Flöjtisten Jenny Puertas börjar inlevelsefullt att spela på sin tvärflöjt, en trollförande melodislinga som verkar påverka samtliga i lokalen. Allt eftersom bandet kommer igång börjar en efter en i publiken att ställa sig upp och röra sig till musiken. Innan jag visste ordet av befann även jag mig i den dansande klungan framför scenen.

Foto: Adam Bergman

Efter den makalöst häftiga inledningen fortsatte musiken att förvåna och utmana med gränslösa stycken fyllda av dussintals musikaliska influenser. Allt från jazz och psykedelisk rock till folkmusik  från hela världen. Agusa avslutar med sin tolkning av skolavslutningsklassikern Uti vår Hage. Den annars lågmälda sommarpsalmen blev till ett trettiominuter långt inferno av solon, utsvävningar och musikaliska resor genom skogar och sagoland. Under något av partierna ser jag två personer ur publiken vråla varandra i ansiktet i ren extas. Jag kände faktiskt likadant.

Agusa gör inte proggmusik som vi känner den, de har tagit den till en helt ny nivå och visat alla att proggen inte är död. Progg är inte längre en nostalgitripp, den är tillbaka, bättre än någonsin.

Var: Smålands nation

När: Onsdagen 11/4

Publik: Nästan fullsatt