Extremskidåkaren som ville bli helikopterpilot

- in Studentliv

Fokusera, känna och sedan köra. Det handlar det om för extremskidåkaren Lotten Rapp när hon står på toppen av berget. I förra veckan gästade hon Lunds Extremsportarsällskap, Less, och föreläste om sporten hon utövar.

Lotten Rapp under föreläsningen hos Less. Foto: Tim Jedeur-Palmgren
Lotten Rapp under föreläsningen hos Less.
Foto: Tim Jedeur-Palmgren

Lotten Rapp började åka slalom redan som tvååring. Hennes mamma var slalomtränare och så fick hon intresset.

– Extremskidåkning började jag med när jag femton, sexton år när jag jobbade som skidlärare. Det var dem äldre grabbarna som tävlade som jag hakade på, säger hon. Hon förklarar extremskidåkning som en bedömningssport.

– Det är ingen tidtagning alls, utan det är ett stort berg som jag ska ta mig nerför så extremt, men kontrollerat, som möjligt, sedan bedömer domarna kontroll, teknik och flyt.

Lotten har hållit på med extremskidåkning i så många år att hon inte tänker så mycket när hon står på toppen av berget.

– När jag hajkar upp till toppen tänker jag igenom mitt åk och mina referenspunkter flera gånger och ser till att jag memorerat in hur det kommer se ut. När jag står vid starten har jag bestämt mig hur jag ska åka. Då är det bara att fokusera, känna och sedan köra.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag har som mål att utvecklas så mycket som möjligt. Jag vill uppleva att få åka i det största berget Bec De Rosses i Schweiz och ha väldigt goda tillstånd. Men längre fram när jag är färdig med skidorna ska jag satsa på att bli helikopterpilot.

Extremsport som gemenskap

Föreningen Less har som syfte att främja extremsport inom Skånes gränser. Den riktar sig till studenter som vill dela med sig av sina extremsporter och hitta vänner som är likasinnade.

– Extremsport är en individuell sport, men är samtidigt social och beroende av att man är ett gäng kompisar som gör det tillsammans. I Lund krävs det mer energi för att åka snowboard och då blir det lättare om man är fler, säger Carl Pettersson, ordförande i Less.

Less är en ung studentförening som bildades då ett gäng grabbar tyckte att det saknades något i studentvärlden. Föreningen har cirka 300 medlemmar och Carl Pettersson förespråkar att föreningen fortsätter vara medlemsdriven.

– Det får inte styras av en hierarki, att det ska krävas förmåner för att man ska engagera sig, som i nationsvärlden. Föreningen får inte bli som resten av Studentlund, utan fortsätta vara unik och nyskapande. Det ska hela tiden finnas möjlighet att utvecklas, säger han.

Gästföreläsningar för alla

– Gästföreläsningar är nytt. Vi anordnar det för våra medlemmar och för vår egen skull men det är också öppet för allmänheten, säger Carl Pettersson.

– Jag tyckte att det skulle vara skitkul att få hit en tjej som utövade extremskidåkning, då det är en mansdominerad sport. Det är ofta bara män som syns i media, men nu börjar tjejerna ta plats. Det är bra om dem kan få mer publicitet, säger Emma Gunnebrink, som arrangerat kvällens gästföreläsning.