Snow day utan snö i Kalifornien

- in Internationella bloggen, Krönikor

Vad händer med tentaperioden när UC Berkeley plötsligt måste stänga ned campus? Och varför måste campus slå igen? Utbyteskrönikör Isa Diamant försöker förstå sig på ett mystiskt strömavbrott.

– På grund av strömavbrottet på onsdag och potentiellt torsdag kommer jag flytta fram deadline för er inlämning till på fredag istället. Se till att njuta av er “snow day” i morgon, avslutar min professor tisdagens föreläsning i naturresursekonomi.

Mina kursare applåderar. Vilket strömavbrott? tänker jag.

På väg ut ur föreläsningssalen ögnar jag igenom mailet som rektorn skickat ut till UC Berkeleys 40 000 studenter och 25 000 anställda. The Bay Areas huvudsakliga elbolag, PG&E, kommer att stänga ned elektriciteten i morgon eftersom de är rädda att hårda vindar ska orsaka bränder. 800 000 personer förväntas påverkas av strömavbrottet och vi uppmanas ”preppa” med mat och vatten för upp till sju dagar. Som säkerhetsåtgärd kommer hela campus hålla stängt i morgon, onsdag.

Vad bra, tänker jag. Skönt att höra att de tar det säkra före det osäkra. Och skönt att slippa mitt tre timmar långa seminarium i morgon.

Det är bara en sak jag inte förstår. På väderleksrapporten syns ingen anmärkningsvärt stark vind.

När jag kommer hem är min amerikanska rumskompis upprörd.

– De kan inte bara stänga ner elen såhär. Jag har ett viktigt projekt i gång i labbet, allt kommer förstöras.

Pannan är blank. Jag får känslan av att det också handlar om något annat.

– PG&E är så giriga. De fick skulden för att ha orsakat vissa av de stora bränderna i norra Kalifornien förra och förrförra året och fick betala en massa pengar. De har i stort sett monopol på elmarknaden och kan göra vad de vill – istället för att rusta upp sina dumma elledningar stänger de ner hela skiten. 

På kvällen försöker jag minnas allt jag hört om prepping; jag kokar upp all pasta jag har hemma och fyller på varenda behållare jag kan hitta med vatten.

Aldrig har jag varit insnöad i Sverige. Nu har jag ”snow day” på grund av brandrisk i Kalifornien.

Elen ska stängas av klockan åtta onsdag morgon. Men ingen el stängs av. Inte på hela dagen. Universitetets kommunikatör verkar förstå lika lite som jag. Det sista mailet jag får för dagen informerar om att campus ska hålla öppet som vanligt i morgon, torsdag – samma dag som min första midterm-tenta äger rum. Tur att jag ägnade onsdagen åt att plugga, då.

Men på torsdagsmorgonen vaknar jag till nya bud. Campus är stängt i dag igen. Elen är kvar, i alla fall hemma hos oss, men min tenta är flyttad till nästa vecka.

På Facebook dyker ett event upp. Studenter uppmanar andra studenter att hålla lamporna släckta i kväll.

“Om alla gör det kan vi lura rektorn att det är strömavbrott, så ställer de in tentorna även på fredag!”

Det är så mycket jag inte förstår. Tänker ett elbolag lämna 800 000 människor utan ström med en halv dags varsel, för att slippa bli stämda? Varför är strömmen på, när den skulle stängas av? Och vad hade blåsten med allting att göra, när det fortfarande är nästintill vindstilla?

Kommunikationen från skolan lämnar mig med fler frågor än svar. Enligt min rumskompis verkar de dåligt skötta elledningarna vara ett resultat av PG&E:s status som monopolist på elmarknaden. Klimatförändringar har lett till den ökade brandrisken. Kombinationen av de två har försatt mig och nästan en miljon till människor i ett minst sagt märkligt limbo.

En gnagande tanke är svår att bli av med under mina två “snow days”. Nästa gång kanske det brinner på riktigt.