Etikett som socialt smörjmedel

- in Intervju

Edward Blom är aktuell med en ny bok. Lundagårds Olof Bärtås träffar honom i ett samtal om etikett i allmänhet och studentetikett i synnerhet – och frågar om levnadstips när han ändå har experten i livsnjutning på linan.

Edward Blom är en man med många egenskaper. Han är gastronom, mathistoriker och folkkär folkbildare som har engagerat sig brett. Som skribent är han författare till ett flertal böcker om matlagning och levnadskonst. För ett par år sedan uppträdde han i Melodifestivalen med låten ”Livet på en pinne” och tillsammans med kompisen Mats Ryd har han drivit podcasten ”Edward Bloms smörgåsbord”. Men. Framför allt har han en youtube-video med en dryg miljon visningar där han bakfull, med yvigt hår och rödsprängt ansikte äter ett halvt kilo smält ost. 

Skärmdump från Olof Bärtås intervju med
Edward Blom.

Nu i maj har Edward Blom utkommit med en bok om etikett och vi träffas en förmiddag via zoom för ett samtal om ämnet. Jag sitter i min studentlägenhet och han hemma hos sig i Stuvsta. Bakom honom skymtas en ålderdomlig tapet som är fylld med diplom och små tavlor som hänger på sniskan. 

Jag har tänkt mig ett samtal som är rakt på sak: informativt, sedelärande och med praktiska tips. Så jag inleder med frågan:

Vad är etikett? Och vad är det bra för?

– Etikett, svarar Edward Blom, är sammanfattningsvis regler för hur man uppträder – levnadsregler för framför allt samvaron mellan människor. Och varför? Jo, det finns ju två huvudgrunder för etikett, den viktigaste är att ingen ska bli ledsen… och den andra är att allt ska gå smidigt till när man umgås.

Edward Blom använder metaforen ”socialt smörjmedel”, och menar att det finns en poäng med att följa de regler som bestämmer hur korrekt beteende ska se ut. Detta är till för att det inte ska uppstå irritation, sorg eller bråk, menar han. 

Så om man kan reglerna – det är först då man kan börja umgås och ha det trevligt? 

– Ja precis. Det gäller ju allra mest på stora tillsättningar, naturligtvis, på baler och sittningar, men egentligen finns det väldigt mycket etikettsregler som man tar för givna i det vanliga livet som man inte tänker på. 

Vidare menar Edward Blom att det finns olika former av etikett för olika sammanhang. 

– Det finns mycket strängare regler vid en bal än en vanlig middag hemma. Desto mer formellt någonting blir, desto viktigare och desto fler blir reglerna. 

Edward Blom talar i ett snabbt tempo och är sprudlande i sitt tal. Han har en makalös förmåga att göra långa exkurser med exempel och sidospår men sen cirkulera tillbaka till utgångspunkten. En lång berättelse om en misslyckad middag kan tjäna lärdom för en etikettsregel. 

Det är svårt att hålla takt med honom. Men allt eftersom leds samtalet mot ämnet studentetikett. 

Det är som att under studenttiden är det en ständigt pågående svensexa.

Som student möts vi av rykten och berättelser om spårade studenttillställningar: om personer som står på bordet under baler eller somnar under huvudrätten. Hur är det med oss studenter? Behöver vi ta lättare på reglerna?

– Det är både och. Studenter har alltid kunnat bli mycket mer berusade än andra. Det har funnits en mycket större acceptans för detta. … Det är som att under studenttiden är det en ständigt pågående svensexa. 

– Men, påpekar Edward Blom, det har alltid vägts upp av man samtidigt också håller hårdare på en hel del etikettsregler än gemene ungdomar. Det har alltid funnits [regeln, reds. anm.] att studenter inte slåss med varandra. Exempelvis det att hoppa upp på matbordet – det skulle jag säga är värre för en student att göra än för någon som är motsvarande ålder i ett annat sammanhang. Just för att man tillåter sig mer festande, är det desto viktigare regler för på vilket sätt det ska göras. 

Enligt Edward Blom är det eftersom vi studenter följer strängare regler som vi kan tillåta oss att spåra ur. Alltid finns det ramar för hur detta får ske. Och en kärnfråga blir här berusningens roll: hur full får man får vara inom etikettens ramar?

– Ja, man får vara glad i hatten. Men inom gränser.

Edward Blom menar att man måste kunna fullfölja sina plikter. Man får inte försumma sin bordspartner eller glömma bort om man är förväntad hålla ett tal. 

Likaså drar han gränsen vid om man är otrevlig. Nolltolerans mot slagsmål eller sexuella trakasserier råder inom etikettens ramar. 

Vårt samtal börjar med en rak riktning. Men allt eftersom börjar vi hamna på alternativa ämnen. Vi börjar tala om en gemensam kärlek: Tyskland. Om vin – han tipsar mig om ett par billiga och bra – och studenttider i största allmänhet. Med glädje berättar Edward Blom om sitt studentliv som varade i nästan tio år: först i Trier och sedermera i Stockholm, Uppsala och Freiburg. Om långa nätter och dagar av fest. 

Studenttiden genomsyrades av det studentikosa.

– Jag dyrkade hela den ritualen, berättar han. 

Han beskriver sig ”etikettsroad”, något som han var redan som barn. Studenttraditionerna går hand i hand med etikettsreglerna.

Poängen är inte att man aldrig får bryta regler; Edward Blom erkänner att han själv gör felsteg då och då. ”Jag är en bullrig och klumpig person”. Men att såväl etikettsregler som traditioner är något som vi kan träda in i – och om vi kan finna en njutning i dessa, i att spela spelet, då har vi goda förutsättningar för ett gott liv, menar Edward Blom. 

Efter en lång exkurs om Riesling-viner börjar samtalet gå mot sitt slut. Men jag vill ställa en sista, matnyttig fråga – inte minst inför Karnevalstider:

Hur motarbetar man bäst en bakfylla? Är det med smält ost?

– Ska man ta det kort: förebyggande och vätska. De allra värsta baksmällorna är när kroppen är helt uttorkad. Så sista tre-fyra timmarna slänga in vartannat vatten om man dricker starksprit och åtminstone var tredje vatten om man dricker vin. Dricker man öl så behövs det inte. 

Edward Blom listar därefter ett par dagen-efter tips. Ett knep som blandar panodil och alkohol på ett inte särskilt hälsosamt sätt. Svåråtkomliga receptbelagda medel som visserligen går att få tag på i Spanien. Eller om inget tycks kunna stanna kvar i magen finns andra smärtstillande piller att införskaffa på apotek som intas i andra kroppsöppningar än oralt. 

Omslag till ”Edward Bloms etikettbok
Om konsten att umgås med människor”
Bazar förlag

– Sen har vi det lite mer charmiga – att man bara smälter ost. Det är metoden att fett och socker ger massa dopamin; kroppens belöningssystem triggas i gång. Och så länge man äter det då känner man inte smärtan och obehaget. Sen om det är att smälta ost eller äta en calzone eller att man har gammal chokladpudding kvar i kylen – men att äta, det är väldigt effektivt. 

Efter att vi har lagt på samtalet jag drar mig plötsligt till minnes en konstnärsduo, Gilbert & George. De går alltid omkring i skräddarsydda italienska kostymer, eftersom de som 18-åringar fick som råd av en professor, att om de klädde sig oklanderligt, då kunde de vara hur galna som helst i sin konst

Principen återfinner vi i studentlivet. Det är en etikettsfylld tillvaro att vara student. Sittningar, baler men även seminariesalar och gruppdiskussioner kräver alla sina regler och bestämmelser. Men väl i den rätta kostymen, med rätt filosofi och rätta praktiska tips, kan alla smälta in och känna glädje i studentlivet. 

Edward Bloms tips för en studentbudget-vänlig-trerättersmiddag

Förrätt

Gravad lax att köpa fryst och på lågpris eller gubbröra på kavring

Huvudrätt

Långkok med kött – högrev, fransyska, bog (ta vad som är billigast) – som sjuder tre timmar tillsammans med mycket rotsaker, lök och vin. Är du ute tre-fyra veckor i förväg, gör gärna hemgjort vin som du lagar mat med.

Servera tillsammans med couscous 

Efterrätt

Punschpudding (punsch, grädde, socker och gelatin)

Utdrag ur Edward Bloms Etikettbok: Tid, pengar eller skicklighet 

Det är få personer som har tid, pengar och kökstalang. Men man har förhoppningsvis något, och det räcker. Har du all tid i världen, men skral kassa och inte är så van i köket: Stek nors eller strömming! Är du en skicklig matlagare, men utan så mycket tid och budget: Köp ett fiskblock och laga en elegant fisksufflé! Har du pengar, men varken tid eller så mycket kökstalang: Öppna en burk gåslever eller kaviar och köp hem några riktigt bra ostar – alla kommer att bli lyckliga. Fundera alltså på vad som är din speciella styrka och sätt menyn därefter. Men du måste vara beredd att vara generös med minst ett av de tre: tid, pengar eller kökstalang.