Nu väcks karnevalen till liv

Karnevalen närmar sig med stormsteg och konstruktion av vagnar och tombolas pågår för fullt. Lundagård tog tempen på bygget.

Johan Ribbing. Foto: Eskil Högman.

Inne i tälten är det en livlig stämning. Ivriga studenter som sågar, målar och hamrar. Bygget av vad som snart ska bli både nöjen och vagnar under Lundakarnevalen har pågått i över två veckor och nu börjar allt växa fram.

Johan Ribbing, som sitter i ledningsgruppen för tältsektionen, är positivt inställd.

– Folk har varit så taggade på att komma hit och bygga. Vi har så många duktiga!

Ledningsgrupperna har varit igång med förberedelserna för bygget i nästan ett år och nu har allt äntligen kommit igång. Studenterna bygger allt från bodar och skyltar till vagnar för att frambringa attraktioner som besökare ska kunna njuta av under karnevalsdagarna.

Lundakarnevalen är ett spektakel som sker endast vart fjärde år. Några studenter är veteraner från tidigare karnevaler, andra alldeles nya.

– Jag tyckte jättemycket om karnevalen när jag var där första gången. Men då var man så ny och det var så förvirrande, berättar Johan Ribbing.

För Erika Steen som är sektionschef för fabriken blir karnevalen ett avslut på studenttiden.

– Detta kommer bli mitt sista år i Lund. Jag ville gå all in, berättar hon.

Foto: Eskil Högman.

Däremot har allt har inte varit en dans på rosor. Studenterna har fått hantera tidsbrist efter att uppropet blev framflyttat på grund av restriktionerna som pandemin medförde. Även kostnaderna har varit stora, vilket satt budgeten ur spel.

– Det har varit lite tajt med byggtider, byggområde och material. Vi har påverkats mycket av höga materialkostnader. Så det har varit ett pussel att få ihop det, säger Fredrik Rehman som är chef för tombolan.

Med hjälp av återvinning, donationer och planering har mycket ändå fallit på plats.

–Vi har sparat mycket saker från till exempel uppropet och karneveljen. Så vi har kunnat återanvända tidigare använt material, säger Erika Steen.

Dagarna inför karnevalen blir färre och intensiteten ökar. Lund kommer under de kommande veckorna inte vara sig likt och byggnation har även påbörjats i Lundagård, som kommer vara karnevalens epicentrum.

Fredrik Rehnman. Foto: Eskil Högman.

Vad finns det för förväntningar?

– Jag är så taggad på att se slutprodukten av allt vårt jobb. Alla i karnevalen jobbar ju åt samma mål för de tre dagarna. Det är också kul att se de andra sektionerna och hur de tolkar karnevalen, berättar Fredrik Rehman.