Brand på Fysicum: ”Det luktade bränt”

- in Nyheter

Det brinner just nu på Fysicum. Räddningstjänst är på plats.

Anders Liljeberg, larmbefäl räddningstjänsten syd, berättar för Lundagård att branden nu ska vara mer eller mindre under kontroll. Men att släckningsarbetet fortsätter:

– Det pågår. Vi har ingen prognos just nu när vi ska vara klara med det, konstaterar Anders Liljeberg om släckningsarbetet och tillägger:

–Det finns ingen spridningsrisk till andra byggnader.

Det var vid 14.52 i dag, måndag, som Räddningstjänsten larmades gällande en brand i L-huset vid fysiska institutionen berättar Joachim Schnadt, prefekt vid fysiska institutionen för Lundagård.

– Branden upptäcktes av arbetare på taket som jobbar med renovering. Det luktade bränt.

15.46 evakuerades K-huset då rök hade tagit sig in i ventilation, säger Johan Bijnens, vice prefekt för teoretisk fysik.

Branden ska ha uppstått på taket där det höll på att läggas ny takpapp. Vid sånt arbete används varm tjära, vilket är en brandrisk, enligt Anders Liljeberg.

Sölvegatan som går utanför Fysicum är avstängt för trafik och polis har bett människor som är på plats att hålla avstånd.

Sydsvenskan rapporterar att det i nuläget inte finns någon explosionsrisk.

– Det här ska vara i en del av Fysicum där vi inte har några farliga ämnen alls, berättar Joel Johansson, inre befäl vid räddningstjänsten syd till Sydsvenskan.

Läsarbild från 15:57.
Foto: Sebastian Pfaff

Sebastian Pfaff doktorerar i fysik. Han kan se branden från sitt kontor i en annan del av fysicum. Han berättar för Lundagård att han märkte att det brann när brandkåren anlände till platsen. Han berättar att han kan känna lukten av rök in på sitt kontor.

”Vi tror att det var något med när de la om taket som gjorde att det började brinna,” skriver Sebastian Pfaff till Lundagård.

Blev du vittne till branden? Tipsa Lundagård via lundagard@lundagard.se.