Hbtq-bokhandel utsatt för hot – skolungdomar pekas ut

- in Nyheter

Hundbajs har kastats mot fönstren och prideflaggor har dragits ned. Malmös hbtq-bokhandel och kulturscen, Page 28, har vid återkommande tillfällen fått hat och hot riktat mot sig.
– Det är tröttsamt, man blir väldigt matt och arg, säger bokhandelns ordförande Ebba Sandin Sundkvist.

Under de senaste veckorna har den ideella kulturscenen och bokhandeln Page 28 vid flera tillfällen fått ovälkom­met besök av en grupp skolungdomar.

– De slår på rutan, skriker skällsord, kommer in i lokalen och välter ner böcker. Dessutom har de dragit ner vår pride­flagga som hänger utanför dörren, som de sedan trampar och spottar på, säger Page 28:s ordförande Ebba Sandin Sund­kvist.

När skolungdomarnas besök hade blivit ett återkommande problem, uppstod en rädsla för att hoten skulle eskalera. Då valde Page 28 att polisanmäla händelserna.

– Vissa som jobbar här har kanske blivit utsatta för trakasserier tidigare. Vi önskar verkligen att det här ska vara en trygg plats för hbtq-personer, säger hon.

Det är inte första gången som Page 28 blivit utsatt för trakasserier. För ett år sedan mötte personalen hund­bajs utsmetat på butikens fönsterrutor. Tidigare har de fått affischer från Sve­rigedemokraterna uppsatta på ytterdörren.

Page 28s ordförande Ebba Sandin
Sundkvist. Foto: Privat

Men efter de senaste veckornas åter­kommande händelser har de beslutat om nya regler för verksamheten: nu får ingen personal jobba ensam. Ebba San­din Sundkvist tycker det känns tråkigt att behöva begränsa sin verksamhet på grund av hoten.

– Att den plats som ska vara trygg för oss blir utsatt för hot visar hur svårt det är att vara en hbtq-vänlig organisation i ett offentligt rum.

– Det är också sorgligt att det är unga per­soner som gör det här, varifrån kommer det här hatet mot oss ifrån? De kanske inte helt förstår vad de gör, men har fått hbtq-communityt beskrivet på ett negativt sätt.

Samtidigt poängterar Ebba San­din Sundkvist att de märker hur stort stöd de har. När de lade ut ett inlägg om händelsen på Instagram fylldes kommentarsfältet av människor som med hjärtan och stjärnor visade hur mycket de uppskattar verksamheten.

– Vi märker att det finns ett stort stöd i vårt community. Vi känner oss inte ensamma i det här, det är skönt att veta.

Peter Sidlund Ponkala är ordföran­de för organisationen RFSL, som jobbar med att främja hbtq-personers rättig­heter i samhället. Han blir upprörd när han hör om händelserna på Page 28.

– Det är helt bedrövligt, man kan inte säga något annat. Det är aldrig okej att göra på det här viset, att försöka skrämma någon till tystnad, säger han.

Att det tros vara skolungdomar som har trakasserat bokhandeln tycker Peter Sidlund Ponkala är beklagligt.

– Det är väldigt olyckligt att det är så unga personer. Både samhället och fa­miljen har ett stort ansvar att arbeta och lära ut demokratiska värderingar.

Nils Nordling, polisens pres­stalesperson, bekräftar att de har fått in en anmälan om ofredande och skade­görelse, men att förundersökningen har lagts ner.

– Polisen gjorde bedömningen att bevis­ningen inte är tillräckligt stark för att kun­na öppna upp för en förundersökning. En förhoppning är att vi får in ny information som skulle göra det möjligt att öppna upp förundersökningen på nytt.