TRUBBEL MED THEO

- in Frågespalt

I Lundagårds frågespalt svarar Theodor Bondestam på läsarnas frågor. Veckans frågeställare undrar hur hen ska slippa göra sin bästa vän besviken.

Hej Theo!
Min bästa vän fyller år om några veckor och hon ska ha fest. Jag kommer att missa den – av olika anledningar – men jag vet inte hur jag ska säga det till henne. Det känns som att jag borde vara där och som att hon kommer att bli besviken. Vad ska jag göra?

Hej!

Det är synd att födelsedagar är så laddade. Visst är det ganska ofta som någon av de inblandade blir besvikna? Om ens födelsedagsfest misslyckas är det lätt att tro att hela ens liv är misslyckat – vilket ju inte alls behöver vara fallet.

Så jag förstår din oro över situationen. Det borde ändå gå att lösa. Om jag var du skulle jag planera in ett kul firande för din kompis någon dag när det passar er båda. Du kan överraska henne! Baka en tårta! Skriva en dikt om er vänskap? Kanske blir det lättare att tacka nej till själva festen om du firar henne vid ett annat tillfälle.

Och jag har en till idé. Om du får chansen skulle du kunna gömma en liten present där hon bor. På själva födelsedagen ringer du, säger grattis och ber henne att se vad som gömmer sig bakom bokhyllan till exempel. Jag tror att hon hade blivit riktigt glad.

I slutändan är det viktigaste kanske att din kompis får veta hur mycket du gillar henne. Att hon känner sig uppmärksammad, bekräftad och firad av dig, trots att du missar själva festen. Hur du gör det spelar nog mindre roll.

Lycka till!

Theo