Skivbutiken Doolittle tillbaka i Lund – efter 18 år

- in Nyheter

Sedan skivbutiken Doolittle stängde sin butik i Lund 2005, har ägaren Ronny Sanders vinyl-intresse levt kvar. 18 år senare slår skivbutiken åter upp sina dörrar - men den här gången ska det erbjudas mer än bara vinylskivor.
– Jag vill att det här ska bli en mötesplats i Lund, säger Ronny Sanders.

När Doolittle tvingades stänga år 2005 var det piratkopior och nedladdningar som hade försatt skivförsäljningen i fritt fall. 18 år senare är musik på vinyl återigen på frammarsch. Doolittles ägare Ronny Sanders berättar att kundkretsen är mindre nuförtiden, men att nya generationer börjat intressera sig för vinyl.

– Det är ett stort åldersspann på de som handlar riktiga skivor. Allt från ungdomar på gymnasiet till 70-åringar. De äldre kanske köper vinyl av nostalgiska skäl, men för de yngre är ju vinyl någonting helt nytt, säger han. 

Efter att Doolittle stängde, fortsatte Ronny Sanders att sälja skivor på internet. För fem år sedan märkte han att det var något som hände. Försäljningen av vinylskivor började plötsligt öka – och tanken att på nytt öppna upp sin butik Doolittle kom smygande.

–  Jag tror det är stenåldersmänniskan i oss, vi är jägare och samlare. Vi gillar att ha någonting fysiskt, att man kan ta hem vinylskivan och röra på den. Ofta finns det en tidning inuti omslaget som man kan titta i samtidigt som man lyssnar på musiken, säger han.

Ronny Sanders tog tjänstledigt från sitt jobb för att fullt ut kunna satsa på att öppna den nya butiken. 

– När man väl har fått det lilla fröet att gro i huvudet, är det svårt att få bort tanken. Då är det lika bra att pröva och se om det funkar. Om det inte skulle gå har man åtminstone testat. 

I den nya butiken, på Lilla Tvärgatan 5, är välkända albumomslag från de senaste 50 årens musikhistoria uppställda på väggarna. Allt från Miles Davis till lundabandet Risken Finns går att hitta i skivlådorna.

Butiken säljer även kläder. Foto: Sara Corinne Lürén

Förutom skivor, står klädhängare uppställda i lokalen. Ronny Sanders vill utöka butikens utbud och satsar därför på klädförsäljning. 

– Kläderna ska ha koppling till musiken. Samtidigt ska det också vara tidlöst och klassiskt, säger Ronny Sanders.

Dessutom planerar han för ett litet café i lokalen, där kunderna kan slå sig ner för en kaffe eller öl. 

– Jag vill att det här ska bli en mötesplats i Lund. 

När Lundagård besöker lokalen är det tre dagar kvar till invigningen av den nya butiken. Ronny Sanders verkar trots det lugn.

– Lokalmässigt är det mesta ganska klart. Jag har lite prislappar kvar att sätta upp och ska sortera skivorna mellan de som säljs i butiken och på hemsidan. Men att öppna på fredag (1/12 reds. anm.) kommer definitivt att gå.