Palestinademonstration utanför Studentafton: ”Fuck Macron”

- in Nyheter

Pro-palestinska demonstranter protesterade i Lundagård inför onsdagens Studentafton med Frankrikes president Emmanuel Macron. Demonstranterna riktade skarp kritik mot Lunds universitet.
– Att Lunds universitet väljer att gästa en person som öppet stöttar Israel är förkastligt, säger Alexander Mdivani, aktiv i Revolutionär Kommunistisk Ungdom.

Vid fyratiden på onsdagen samlades demonstranter utanför Kungshuset i Lundagård för att protestera mot Emmanuel Macrons besök på Studentafton i Lund.

Demonstrationen anordnades för att vara en ”fredlig protest i solidaritet med Palestina” och vände sig mot att Frankrike inte har ställt sig bakom rättsprocessen mot Israel vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Demonstranterna riktade även kritik mot den svenska regeringen och Lunds universitet.

– Vi vill synliggöra hyckleriet som existerar i Sverige, säger Alexander Mdivani.

– Att Lunds universitet väljer att gästa en person som öppet stöttar Israel är förkastligt. Universitetet vill ju ine ens erkänna att det pågår ett folkmord. Att välja att inte handla är en handling i sig.

Demonstranterna viftade med palestinska flaggor och plakat. På skyltarna gick det, bland annat, att läsa: ”The EU is complicit in genocide”, ”LU-anställda mot folkmord” och ”Leve Palestina. Krossa sionismen”.

Det skanderades även ramsor och slagord. Demonstranterna sjöng att ”Israel är en terrorstat”, ”Never again for anyone”, ”Hur många barn har ni dödat idag?”, ”Macron you can’t hide, you’re supporting genocide”, ”From the river to the sea, Palestine will be free” och ”Fuck Macron”. Organisatören ropade i megafonen att målet med demonstrationen var att besökarna på Studentafton skulle höra deras protest.

Albin Lundholm, medlem i Revolutionära kommunistiska partiet, var en av personerna som närvarade vid demonstrationen utanför universitetshuset.

Albin Lundholm. Foto: Erik Lindberg

–Vi protesterar mot imperialismen som stöttar Israels folkmord i Palestina och vill visa att det inte går att be personer som Macron att vara snällare utan vi måste krossa våra egna imperialister här i väst för att kunna befria Palestina.

Om du hade fått ställa en fråga till Macron där inne, vad hade du frågat?

– Jag hade frågat eh…  ”varför stöttar du folkmord?”

Irene, student vid Lunds universitet, hoppas att demonstrationen ska nå fram till den franska presidenten.

– Det är svårt att säga om vi når presidenten med demonstrationen, men åtminstone kommer de som köar för att se honom veta att inte alla ställer sig bakom hans agerande. Jag tycker det är viktigt att visa att den allmänna opinionen inte nödvändigtvis är densamma som regeringens. Som universitetsstuderande är det helt enkelt vår plikt att vara aktiva medborgare.

Det var en omfattande polisiär närvaro i centrala Lund. Poliser var uppställda mellan demonstranterna och Universitetshuset och patrullerade i Lundagård. Sex polisbussar stod parkerade utmed Kyrkogatan.

Dialogpolisen bedömde att allt gått lugnt till under demonstrationen och att de har haft läget under kontroll. Polisen uppskattar att 150 personer närvarade vid demonstrationen.

Inne i Universitetsaulan hörde Studentaftongästerna inte demonstranterna utanför.

– Jag kan förstå att det blir demonstrationer. Det är ju en av Europas största ledare som kommer, säger studenten Vilgot Hassler som var på plats i aulan.

Ungefär 150 personer deltog under onsdagens demonstration utanför Kungshuset i Lundagård. Foto: Neo Wikman