Stora tankar i poddformat

- in Kultur & Nöje, Nyheter

Tidigare i vår släpptes det första avsnittet av ”Filosofiska podden med Mogensen & Tsapos”, en ny filosofipodd i den digitala eterrymden. Här möts en lundadoktorand och en välkänd radioprofil för att gräva i samtidens filosofiska utmaningar.

För P1-lyssnare är Lars Mogensens lugnt melodiska röst både trygg och välbekant. I tjugo år programledde han Sveriges radios intellektuella samtalsklubb: ”Filosofiska rummet”. Nu har SR-programmet omformats och inkluderar inte längre Mogensens medverkan. Men i stället för att stå sysslolös kontaktade han filosofidoktoranden Melina Tsapos vid Lunds universitet och undrade om hon ville starta podd.

– Jag var överraskad! Det var en gamble från hans sida tror jag, men jag tror att den har funkat. Han ringde mig i oktober och vi bara körde på direkt, säger Melina Tsapos.

De två kände till varandra sedan Melina Tsapos varit del av ”Filosofiska rummets” redaktionsråd som hjälpte till att ge kritik och komma med programidéer. Vanligtvis forskar hon på konspirationsteorier inom teoretisk filosofi, och är nu inne på sitt nionde år i Lund.

– Min pappa är australienare och jag började läsa en termin på Sydney University. Men där är det en annan typ av människor som pluggar filosofi, för det kostar skitmycket.

Så Melina Tsapos återvände till Sverige där studieförhållandena var bättre. I Lund färdigställde hon en kandidat och två mastrar innan hon fick sin doktorandtjänst. Även Lars Mogensen har läst i Lund, men vid frågan om sin utbildning skrattar han lite generat. Han och den tidigare producentkollegan Thomas Lunderquist utnämndes 2021 till hedersdoktorer vid Humanistiska fakulteten i Lund för sitt arbete med ”Filosofiska rummet”, men han har ingen egentlig akademisk examen.

– Jag har läst statsvetenskap och spanska, islamologi och lite freds- och konfliktforskning. Jag har inga hela utbildningar i någonting, utan bara enstaka kurser. Kraven på formell utbildning är nog mycket högre i dag än när jag började jobba.

Den nya podden spelas in i en studio i Lunds stadskärna och duon beskriver det som en lärandeprocess att hitta tonen för sitt program. I ”Filosofiska rummet” programledde Lars Mogensen ensam, medan de nu leder samtalet som ett jämbördigt team.

– Vi kompletterar varandra på ett roligt sätt. Melina har en väldig energi och stora kunskaper som inte jag har. Men samtidigt har hon modet att som forskare gå lite utanför sin egen comfort zone, säger Lars Mogensen.

Exempelvis har Melina Tsapos drivit Youtube-kanalen ”In-Depth Conversations” där hon intervjuat kontroversiella akademiker kring akademisk frihet. Men då blev samtalet snabbt tekniskt. I den nya podden är målet att utforska de filosofiska frågeställningarna med ett mer vanligt språk och lyfta ämnen som är viktiga att diskutera.

– Man behöver inte vara filosofistudent för att lyssna på programmen, men även om man är det ska man fortfarande tycka att det är intressant. Det är balansen vi vill hitta, säger Melina Tsapos.

Elva avsnitt ligger redan ute och fler väntar på att publiceras. Nu är en av utmaningarna att hitta till lyssnarna. Poddvärlden är på det sättet annorlunda än SR-programmen som når hundratusen lyssnare bara genom att finnas i tablån. På Melina Tsapos initiativ experimenterar duon också med att videoinspela och lägga upp avsnitt på Youtube.

– För mig är det någonting med att se gesterna och uttrycken. Man blir mer investerad i samtalet, berättar hon.

En annan utmaning är att hitta sponsorer till podden. Än så länge har Lars Mogensen och Melina Tsapos gjort allt ideellt, men det kommer inte att fungera på lång sikt.

– Förhoppningen är ju att man kan hitta någon lösning på den där lilla detaljen, säger Lars Mogensen.