De leder Musikhjälpen 2018

- in Nöje, Nyheter

Den 10-16 december direktsänds det årliga insamlingseventet Musikhjälpen. Nu står det klart vilka som är årets programledare.

I december kommer Musikhjälpen till Lund. I år är det artisten Daniel Adams-Ray, P3-profilen Farah Abadi och skådespelaren William Spetz som tillsammans ska leda programmet.

Trion kommer i en vecka bo och sända radio och tv från en glasbur placerad på Stortorget i Lund. Sammanlagt kommer de att sända i 144 timmar. Under tiden kommer de samla in pengar till årets tema ”Alla har rätt att funka olika”.

– Musikhjälpen är för mig både ett förstoringsglas, en megafon och framförallt en plattform där vi kan lära oss utav varandra och tillsammans skapa förändring, säger Daniel Adams-Ray i ett pressmeddelande.

Majoriteten av den miljard människor som lever med funktionsnedsättning bor i låg- och medelinkomstländer. Denna grupp är extra utsatt och många fastnar i fattigdom. Insamlingen kommer därför gå till att ge barn och vuxna med funktionsnedsättning tillgång till skola, vård, stöd och hjälp. Det skriver Sveriges Radio i ett pressmeddelande om temat.

Under veckan i december kommer programledarna få besök av personer och artister som är engagerade och på olika sätt bidrar till årets tema. En annan del av insamlingen kommer från de låtönskningar som publiken gör.

Tidigare programledare för Musikhjälpen har bland andra varit Jason Diakité (Timbuktu), Kodjo Akolor och Gina Dirawi. Förra året sändes Musikhjälpen ifrån Umeå och programledarna var Molly Sandén, Kalle Zackari Wahlström och Farah Abadi. Temat var ”Barn är inte till salu” och programmet samlade in 74 410 363 kronor.

Fakta Musikhjälpen:

Sedan 2008 har Musikhjälpen anordnats varje december för att uppmärksamma och samla in pengar till en undangömd humanitär katastrof. Det är ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen.

Under en vecka bor tre programledare i en glasbur och sänder radio och tv dygnet runt för att samla in pengar åt olika teman. Årets tema är ”Alla har rätt att funka olika”. Programmet sänds live i Sveriges Radio P3 och i SVT Play. Glasburen har placerats i olika svenska städer genom åren och programledarna har varierat.

Utdrag av tidigare teman, städer och programledare:

2008, Malmö 13-19 december
Årets tema: 67 miljoner flyktingar behöver din hjälp.
Programledare: Henrik Torehammar, Kitty Jutbring och Ehsan Noroozi.
Insamlat: 3 016 247 kronor

2009, Göteborg 14-20 december
Årets tema: Din musik stoppar malaria.
Programledare: Ametist Azordegan, Christer Lundberg och Jason Diakité.
Insamlat: 5 748 442 kronor

2014, Uppsala 8-14 december
Årets tema: Hjälp oss stoppa spridningen av hiv.
Programledare: Kodjo Akolor, Linnea Henriksson och Petter Alexis Askergren.
Insamlat: 30 489 975 kronor

2017, Umeå 11-17 december
Årets tema: Barn är inte till salu
Programledare: Farah Abadi, Molly Sandén och Kalle Zackari Wahlström.
Insamlat: 74 410 363 kronor

Källa: Sveriges Radio/Musikhjälpen