Demirok vill se fler bostäder: ”I 20-25 år har nästan ingenting gjorts”

- in Nyheter, Politik

I måndags besökte Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok Lund för att ta del av den lokala samhällsdebatten. Lundagård har träffat en partiledare som vill se fler studentbostäder och stora utbildningsreformer.

Det är en molnig eftermiddag i september när Muharrem Demirok (C) kampanjar tillsammans med Centerstudenter Skåne på Stortorget i Lund. Besöket till studentstaden är en del av en större turné som partiledaren gör för att höra lokala samtal om samhällsutvecklingar.

– Jag försöker åka runt så mycket det bara går för att se hur läget är i Sverige. Jag vill höra hur diskussioner och samtal går runt om i landet och vad som behöver göras bättre i rikspolitiken. Det finns inget bättre sätt än detta, säger Demirok.

När Muharrem Demirok pratar med ungdomar vill många att det ska bli lättare att ta sig in på bostadsmarknaden, något han håller med om. Han menar att bostadspolitiken har uteblivits på riksplan, men att det finns en simpel lösning.

– Vi måste bygga fler bostäder. När jag satt som kommunalråd i Linköping hade vi jättebra samarbeten med studentkårer och vi såg till att det byggdes olika typer av bostäder för just studenter. Vi hade med studenterna som del av stadsutvecklingen, förklarar han.

Hur ska nya byggen finansieras när vi har en rådande lågkonjunktur?

– Det är just nu som vi kan göra de strukturändringar som behöver göras. Sverige har en väldigt stel bostadsmarknad och i 20-25 år har nästan ingenting gjorts. Nu är det dags att ta de grepp som behövs. 

Muharrem Demirok.
Foto: Isak Aho Nyman

Demirok vill inte bara hjälpa unga med bostadsmarknaden, utan även inom utbildning i stort. Han vill se en höjning på totalt 100 miljarder kronor som stöd till skolan, detta för att hjälpa kommuner som idag har det pressat med pengar. 

Han vill även se en tuffare skolinspektion, som enklare kan tackla frågan om friskolor som avviker från den gemensamma läroplanen.

– Vi har lagt fram en tydligare kontrollfunktion där de som skolor som brister i kvaliteten ska först stoppas från att ta ut vinster men om de fortsätter att brista ska de inte finnas kvar som skolor. Det är dit vi måste gå som skolnation, säger han.

Men några större satsningar på högskolor och universitet, finns ännu inte på agendan.

– Det är nästa steg i vår plan att knåda om hela utbildningspolitiken. Nu börjar vi med grundskolan och sedan går vi vidare i nästa del. Då är det högre utbildning och forskning som vi kommer att knåda, säger han.

Centerledaren menar att det kan ta ett par år innan partiet har färdigställt sin högskolepolitik helt. Men för lärarstudenter har han ett tidigt besked.

– Lärarutbildningen behöver ses över. Lärarstudenterna ska få mer kompetens att komma in i skolan och klassrummet. Man har inte alltid med sig det från utbildningen, förklarar han. 

Tidigare i år föreslog Tidöpartierna att vård- och skolpersonal ska ingå i anmälningsplikten, vilket skulle betyda att medarbetare måste ange ifall elever eller patienter vistar sig i Sverige utan papper. Muharrem Demirok har sedan start varit kritisk till förslaget.

– Barn kommer inte våga gå till skolan, av rädsla att lärare ska anmäla dem. Lärare kommer att vara rädda för vad som händer om de inte anmäler. Sjukvården kommer först behöva bedöma om patienter är här illegalt eller inte, innan de ger vård. Det är inte det Sverige de flesta av oss känner sig bekväma med, säger han.

Men är det inte bra att man anmäler personer som är här olagligt?

– Ett barn ska aldrig straffas för beslut som barnets föräldrar har tagit. Och om barn istället är rädda för att gå till skolan, då har vi alla förlorat på det. Ingen väljer heller att bli sjuk, då kan det handla om att människor vägrar söka vård när de behöver det.

Muharrem Demirok föreslår istället att socialtjänsten och skatteverket ska få ett större ansvar. Centern föreslår även att asylsökande bör få längre tid på sig att göra en ny ansökan ifall de fått avslag och att myndigheter använder biometrisk data, såsom fingeravtryck för att identifiera personer.

Om Muharrem Demirok

+

Muharrem Demirok föddes 1976 och växte upp i Vårby gård. Han började studera vid Linköpings universitet 1998, där han avlade en kandidatexamen i statsvetenskap 2003.

Demirok gick med i Centerpartiet 2002. Han var från 2005 till 2013 ledamot i Centerpartiets partistyrelse. Demirok var kommunalråd mellan 2009 och 2022 i Linköpings kommun, där han var kommunalråd för miljö- och samhällsbyggnadsfrågor samt förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Han valdes för andra gången in i Centerpartiets partistyrelse 2019.

Sedan riksdagsvalet 2022 är han ledamot i riksdagen och var 2022–2023 utbildningspolitisk talesperson för Centerpartiet, ledamot i utbildningsutskottet och suppleant i arbetsmarknadsutskottet.

Den 2 februari 2023 efterträdde Muharrem Demirok Annie Lööf som partiledare för Centerpartiet.