DEBATT: Ingen ska behöva tacka nej till sin drömutbildning på grund av bostadsbrist

- in Debatt

Många tvingas tacka nej till en utbildning för att det inte finns någonstans att bo. Så ska det inte behöva vara. Gör det enklare och lönsammare att bygga och låt fler hyra ut, skriver företrädare för Liberala Studenter och Liberalerna.

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribenternas egna.

Beskedet att man kommit in på en spännande utbildning i en ny stad är ofta ett av de största beskeden i ens liv. Men tyvärr är det inte bara den akademiska prestationen som avgör om man kan gå en utbildning idag. Många tvingas tacka nej för att det helt enkelt inte finns någonstans att bo. Så ska det inte behöva vara.

Enligt en enkät från Boverket så uppger nästan 80 procent av högskoleorter utanför storstadsregionerna att det finns ett underskott på bostäder till unga. I Stockholm, Göteborg och Malmö ser situationen ännu värre ut. Det här leder både till att många får en ohållbar boendesituation med ifrågasättbara andrahandskontrakt och mycket runtflyttande, det är inte en hållbar situation. Andra stängs istället helt och hållet ute från sin drömutbildning. Det här är så klart dåligt för individen men också dåligt för Sverige.

I en rapport som Sveriges Förenade Studentkårer tagit fram visar det sig att det endast finns studentbostäder till en fjärdedel av landets studenter. Bristen på bostäder gör att färre kan utbilda sig till lärare, läkare och ingenjörer. Vi får färre samhällsbyggare och Sverige blir fattigare.

Det är många orsaker som bidragit till den omfattande bostadsbristen. Ett konkret exempel är byråkratin och de krångliga reglerna som gör det svårare och dyrare för företagen att bygga. För att vi ska kunna öka byggtakten behöver vi minska just detta regelkrångel.

Det är också helt enkelt inte tillräckligt lönsamt att bygga idag. Hyrorna sätts efter en modell som togs fram precis efter andra världskriget, en modell som uppenbarligen inte är anpassad till dagens situation och förutsättningar. Tyvärr skapar de stora hinder som gör det svårare för många att få ett nytt boende.

Vi Liberaler ser att det behöver göras mycket för att lösa studenters bostadssituation: här är därför tre konkreta reformer som kan göra stor skillnad:

  1. Gör det enklare att bygga. Det är mycket bra att Boverket nu på uppdrag av regeringen ser över de byggregler som finns idag, det uppdraget behöver göras bredare och man behöver kolla på om fler regler kan förbättras, samtidigt som man bibehåller både kvaliteten och säkerheten när man bygger.
  2. Låt fler hyra ut. Idag är det för krångligt att hyra ut oanvänd boyta. Därför tittar experter på uppdrag av regeringen hur vi kan göra det enklare att exempelvis hyra ut källarplanet i en villa eller ett attefallshus som står tomt, gärna samtidigt.
  3. Gör det lönsammare att bygga. Sveriges bostadsmarknad behöver mer marknad, ett viktigt incitament för de som bygger bostäder är att det ska löna sig, därför vill vi se att man inför fri hyressättning i nyproduktion, det här kommer att stimulera byggande och göra så att fler får någonstans att bo.

Hannes Snabb
Riksordförande, Liberala Studenter

Jakob Olofsgård
Bostadspolitisk talesperson, Liberalerna