Miljardbelopp på oklara villkor

- in Nyheter

Universitetets nylanserade donationskampanj har som slogan: Lunds universitet – för en bättre värld. Men vad är en bättre värld? Universitetets planer på hur de ska förhålla sig till donatorers önskemål och samtidigt behålla sin frihet är inte tydligt utformade.

Att potentiellt ombildas till en stiftelse och att söka donationer utifrån är saker som båda ställer krav på universitetets självständighet.
– Det finns villkor man får passa sig för som universitet. Vi är beroende av extern finansiering och då blir integriteten viktig. Det är också en del av den kvalitet som universitetet säljer. Man ska kunna lita på oss, säger universitetets rektor Per Eriksson.
Hur ska man förhålla sig till donatorernas bakgrund och potentiella villkor?
– Det finns områden som är besvärliga, men du kan inte få in resurser på områden som är tveksamma, säger rektorn.
Och om till exempel ett oljebolag skulle vilja donera?
– Det beror på hur de jobbar. Vi har inte detaljer beskrivna men vi ska titta närmare på det. Som det är nu tittar vi på det från case till case, säger rektorn.

Margot Wallström är styrelseordförande för Lunds universitet. Foto: Carl-Johan Kullving/Xche Balam
Margot Wallström är styrelseordförande för Lunds universitet.
Foto: Carl-Johan Kullving/Xche Balam

Kampanjmingel i Universitetshuset
På pressträffen för donationskampanjen minglas det för fullt. Alumner blandas med studenter, kontakter från näringslivet och före detta anställda som alla bjuds på kaffe och scones. I den välregisserade kampanjfilmen som spelas upp i aulan nämns botemedel mot folksjukdomar, forskning om klimathot och rent vatten som några av sakerna som universitetet jobbar med för att locka donatorer. Allt för att bidra under kampanjens slogan.
Hur definieras vad som är en bättre värld?
– Universitetet har grundläggande värderingar och många saker är självklara. Mänskliga rättigheter, tillgång till rent vatten och att ha en ansvarsfull energihantering när det gäller klimatet är saker som är självklara, säger rektor Per Eriksson.
– Det är ju naturligtvis något som forskarna måste hjälpa till att definiera. Men att minska fattigdomen och att minska miljöförstöringen är några saker. Att bota sjukdomar och att hindra att barn dör innan de hunnit uppleva livet, nämner Margot Wallström som exempel på saker som bidrar till en bättre värld.

Ingen anledning till oro
Fundraising inom universitetet är inget nytt. Att ta ställning till donationerna, var pengarna kommer ifrån och hur de eventuellt villkoras är något som universitetet förlitar sig på sin erfarenhet med enligt både Per Eriksson och Margot Wallström.
– Vi jobbar varje dag med det här och har jobbat med det i flera hundra år. Universitetet har lång erfarenhet, säger Margot Wallström som inte tycker att det finns någon anledning att oroa sig för att donationer ska påverka universitetets självständighet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Studentafton med internationell utblick

Utrikesminister Margot Wallström gästade under måndagskvällen Studentafton för