Tre miljarder i donationer

- in Nyheter

Tre miljarder på fyra år. Det hoppas universitet få i donationer med den nya donationskampanjen.
– 
Vi vill skapa och odla en kultur av givande, säger Ulrika Nilsson, ordförande för donationsgruppen på universitetet.

Rektor emeritus Göran Bexell bedrev också fundraising under sina år i Universitetshuset. Foto: Carl-Johan Kullving/Xche Balam
Rektor emeritus Göran Bexell bedrev också fundraising under sina år i Universitetshuset.
Foto: Carl-Johan Kullving/Xche Balam

I samband med universitetets kommande 350-årsjubileum lanseras en kampanj med målet att samla in tre miljarder kronor fram till 2018. Lika länge som universitetet har funnits har donationer och så kallad fundraising varit på agendan.
– På min tid anställde vi en fundraiser som byggde upp en bra verksamhet och en bra enhet för donationer. Vi var då bland de första i Sverige. Vi var inte allra först, men tidigt ute. Nu är det en kampanj som alla har, säger Göran Bexell, tidigare rektor på universitetet.
Universitetet kommer att jobba på två spår. Det första innebär att bygga vidare på de relationer som redan finns och att vidga universitetets nätverk av alumner och privata kontakter. Nästa steg är att välkomna så väl stora som små gåvor. Genom en webbkampanj finns möjlighet till crowdfunding. Där kan även studenter skänka pengar eller organisera egna insamlingar.

Diskussion mellan fakulteterna
För att bestämma vad pengarna kommer gå till har diskussioner förts mellan fakulteterna för att synligöra universitetets olika behov.
– Det gäller att vara medveten och skaffa verktyg för att dela resurser mellan olika fakulteter och till exempel locka resurser även till ämnen som ses som lite osexiga. Det är en del av styrelsens utmaning att hålla ihop universitetet, säger Margot Wallström, universitetsstyrelsens ordförande.

Rektor Per Eriksson hoppas på tre miljarder i donationer. Foto: Carl-Johan Kullving/Xche Balam
Rektor Per Eriksson hoppas på tre miljarder i donationer.
Foto: Carl-Johan Kullving/Xche Balam

Pengar till internationella stipendier
Förutom att skapa en bättre värld genom att bota folksjukdomar och att forska fram en lösning på klimathotet, som lyfts fram av donationsgruppen, så kan pengarna även komma att nå studenterna på andra sätt. Ett sätt är genom de internationella stipendierna.
– Vi tror på det globala klassrummet. Men donationerna kan gå till att fylla på resurserna till studenter exempelvis genom kreditkassan som finns för att studenterna ska undvika sms-lån, och till resurser för att förbättra studiemiljöer, säger rektor Per Eriksson.

Skänker 1000 spänn
Rektorn har lovat att skänka tusen kronor i månad under tre års tid och han vet vart hans pengar ska gå. Men hur resten av donationerna ska användas är mycket upp till givarnas önskningar.
– Det beror på vad donatorerna säger. Ju friare dom är desto bättre för oss. Mina pengar ska gå till de internationella stipendierna, säger rektor Per Eriksson.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Rektorn och prorektorn om den digitala omställningen

I går tisdag 27 oktober gick Folkhälsomyndigheten och