Spegatspexarna gör fars

- in Recension, Spex
@Beri Zangana

Spegatspexarna bjuder in till ”Rummet där ingen bodde”. Genrepet bjöd på skratt och en massa energi.

Julen närmar sig och snart är det dags att packa väskorna för att åka hem. Men innan det är dags att lämna Lund för julfirande bjuder Spegatspexarna, lagom till terminsavslut in till sin fars ”Rummet där ingen bodde” i AF-borgen.

Och det är exakt där den utspelar sig. I ett rum, eller snarare på en scen i Konsertsalen där ingen bor, får vi i den här farsen följa med på en resa som tar oss igenom gänget på Hotell Nolander. Rollerna är många och bland annat får vi ta del av Piccolon som arbetar på hotellet, han som inte vill något annat än att spendera tid med sitt päron. Tillsammans med direktören, hotellinspektör Andersson, polisinspektör Anki Andersson, hennes man Göran Andersson blir det ett brett register av klassiska farskaraktärer.

Spegatspexarna bjuder på en föreställning med engagerade och entusiastiska skådespelare. Roligast är kaffegrannen Göran Andersson som får hela publiken att skratta. Kan det vara den grova skånskan som han ligger inne med? Men även Piccolon som bjuder på en hel sång om sitt snart perfekt mogna päron. En sång som definitivt går hem hos publiken.

Scendekoren är likadan genom hela föreställningen. Dekoren är sparsmakad vilket gör gestaltningen monotom. Med tanke på handlingen utspelar sig i ett rum och spexet är relativt litet är det inte så konstigt.

Spegatspexarnas tolkar bland annat Lady Marmelade och I’ll be there for you med briljans. Den sistnämnda ger för stunden, en nostalgisk ”back-in-the-days-känsla” då man satt fastklistrad framför tv-serien ”Vänner”.