5 saker som dämpar tentaångesten i mellandagarna

- in Nyheter

Att ha tentor eller uppsatser hängandes över en under julhelgen är ingen ovanlighet för studenter. Hur ska man ta sig igenom julhelgen utan alltför mycket tentaångest samtidigt som man packar upp sina julklappar? Här kommer fem tips.

Efter att ha pluggat i x-antal år, ja vi kan väl säga att det närmar sig sex år, så har de sex senaste jularna inte bara inneburit en harmonisk tid med släkt och vänner och enorma mängder matintag, utan i mixen har också funnits ångest över köplagen, skadeståndsrätt, fåmansbolagregler, rätthistoriska milstolpar, barnets bästa och migrationsrätt. Bland annat.

Till min stora glädje så insåg jag att jag skrev min sista tenta tidigare i höstas och nu ska jag bara dras med en uppsats över julen. Om det nu är så bara. Nåväl, när jag nu går in på min sista tid i studentvärlden så ska jag dela med mig av hur jag de senaste åren försökt dämpa ångesten mellan julborden.

  1. Gör en lista. Jag vet, det låter klyschigt men det funkar för mig. Skriv ner vad du måste läsa, göra för uppgifter, repetera och så vidare. Använd färgpennor, bocka glatt av och se resultat. Det är det bästa botemedlet mot ångest. Att se att saker görs.
  2. Våga vara ledig. Det här tog lite tid innan jag fattade, men det är faktiskt väldigt viktigt att inte plugga också. Bestäm innan jul vilka dagar du ska få vara helt pluggfri och njut då i fulla drag av det du gillar mest. Kanske är det att se The Holiday med barndomsvännerna. Eller läsa den där romanen du fick i julklapp. Låt dig förföras av verkligheten utanför kurslitteraturen.
  3. Planera nyårsfirandet. Åtminstone för mig så brukar nyår vara förknippat med en ovilja att bestämma sig för hur festligheterna ska gå till. Jag vill tro att det är ett universellt problem, men det innebär att mellandagarna oftast går åt till att rodda med var, hur och när som firandet ska ske. Mat ska handlas och lagas. Ja, ett ståhej utan dess like och det ersätter lätt tentaångesten med en släng nyårsångest.
  4. Fynda på mellandagsrean. Högst oklart om detta antika fenomen fortfarande existerar, men för en student finns inget bättre än att se hur mycket man ”tjänat” på att ihärdigt vänta med att köpa den där vinterjackan man behövt sedan november. Kuggar man tentan har man i alla fall varit smart nog att inte köpa saker till fullpris.
  5. Ät risgrynsgröt. Närmare förklaring behövs egentligen inte. Denna fantastiska rätt som omsveper en med ett lugn och en harmoni dämpar allt vad tentaångest heter. Jag tänker inte ens lägga mig i om ni äter den varm eller kall eller med mjölk eller saftsås. Men ni äter den väl kall med saftsås?