Vill locka kvinnliga ingenjörer

- in Nyheter

Höstterminen 2014 sökte 1037 män och 133 kvinnor civilingenjörsutbildningen i datateknik på Lunds tekniska högskola, LTH. Något som behöver förändras, tycker Womengineers som vill få fler kvinnor att söka tekniska utbildningar i landet.

Dajana Vlajic som är projektledare på Womengineers menar att när vi skapar produkter för män och kvinnor ska också båda könen finnas representerade i utvecklingen av dessa. Foto: Privat
Dajana Vlajic som är projektledare på Womengineers menar att när vi skapar produkter för män och kvinnor ska också båda könen finnas representerade i utvecklingen av dessa.
Foto: Privat

Tekniska universitet i Sverige är mycket mansdominerade enligt Universitets- och högskolerådet och av den anledningen startade Womengineer sin verksamhet för sex år sedan. De två ledorden är att informera och inspirera, berättar Dajana Vlajic som är projektledare på Womengineer.
– Vi vill förmedla hur det är att vara ingenjör från en kvinnlig synvinkel och det gör vi främst genom våra bloggare, säger Dajana Vlajic.

Informerar genom bloggar
En som bloggar om livet som ingenjörsstudent vid LTH är Johanna Öjeling som också är marknadsföringsansvarig på Womengineer. På bloggen skriver hon om stress, hur man kan förbereda sig inför en tenta, eller bara allmänna tankar kring studierna.
– Jag kom i kontakt med föreningen när jag googlade runt lite och började följa de tjejer som bloggade då, säger Johanna Öjeling.

Efter att hon följt bloggarna i några månader sökte föreningen nya bloggare och Johanna Öjeling skickade in en ansökan och började blogga i juni förra året. Hon tycker att det är viktigt att andelen kvinnliga ingenjörer ökar på universiteten. Det skulle vara en del i ledet mot ökad välfärd.
– Eftersom att ingenjörer ofta utvecklar smarta lösningar i samhället är det viktigt att både män och kvinnor är med och utvecklar dessa och bidrar med sina respektive perspektiv, säger Johanna Öjeling.

Johanna Öjeling. Foto: Privat
Johanna Öjeling.
Foto: Privat

IGE Day
Den mesta av verksamheten sker genom sajten Womengineer.org, men en annan grundpelare i verksamheten är Introduce a Girl to Engineering Day, IGE Day, som är nästa torsdag, den 26 mars. Då besöker 1 500 högstadie- och gymnasietjejer olika företag runt om i landet för att få en inblick i hur det kan vara att jobba som ingenjör. En siffra som tredubblades sedan förra året när 400 elever åkte ut till företag.
– Det är ett projekt som vi hoppas ska inspirera högstadie- och gymnasieelever att söka till tekniska utbildningar i framtiden, säger Dajana Vlajic.
Jobbar ni med mångfald på andra sätt än med kön?
– Nej det gör vi inte, utan vår målgrupp är tjejer. Men en dröm i framtiden skulle vara att rikta oss mer internationellt och jobba i Norden och Europa, säger Dajana Vlajic.