Mer än elementärt

- in Recension, Spex
@Tindra Englund

Vid en sjukbädd i London avlöser intrigerna varandra i Var Gladspexarnas briljanta uppsättning ”Sherlock Holmes”. Särskilt dansnumren utmärker sig som ovanligt bra, tycker Lundagårds recensent. 

Året är 1888, tiderna är hårda, dimman ligger tung över London och ingen vill längre ha socker i teet. Dessutom är mästerdetektiven själv i extremt dålig form och Scotland Yard mer inkompetenta än vanligt. Nu står det enda hoppet till tre nedsupna läkare och en obotlig inbrottstjuv. Även om själva historien till en början känns relativt platt och går långsamt fram gäller det att hålla ut, för i andra akten tar det fart. Intrigerna blommar ut och i äkta Sherlock-holmsk anda är vändningarna många.

Var Gladspexarna har lyckats göra ett genuint och genomarbetat spex. Flera av sång- och dansnumren är riktigt imponerande. Och för alla som själva någon gång varit i en relation är igenkänningsfaktorn hög i den rafflande Äktenskapsproblems-kuplett.

Tyvärr försvinner Dr Watsons fru Mary Watson, helt i andra akten. Vilket är synd eftersom hon är den karaktär jag blir absolut mest nyfiken på, särskilt efter hennes biss om Marie Curie. Jag väntar och hoppas in i det sista att hon ska återvända men manusförfattarna tycks ha glömt bort denna arma kvinna.

Den intressantaste karaktärsutvecklingen står istället Irene Adler för som i andra akten blommar ut i sin ondska och med stor pondus och imponerande röst drar kvällens största publikjubel under sin smällkysskuplett.

Även om dekoren är enkel är detaljerna där, ända från dimman över London, till Harry Potter i gobelängen. Det är också ett modigt drag att låta en himmelsäng ta upp nästan halva den lilla scenen i konsertsalen, men det funkar och blir en intressant dynamik mellan skådespelare och säng. Många av kostymerna är välgjorda och Towerns vakter ser väldigt biff ut, från tofsar till kragar.

Roligaste Biss: Dagens visa
Bästa Kuplett: Smällkysskuplett
Bästa kostym: Praolina
Bästa replik: ”Jag har till och med försökt vara Watsons skugga, men det var mulet”
Roligaste sketch: Telegram från ondskan
Mest fascinerande mimik: Kriminalinspektör Gregson

Text: Tindra Englund
Spexexpert: Josefin Wennang
Foto: Kalandranis Dimitris

 

Var Gladspexarna ger spexet Sherlock Holmes

Var: Konsertsalen, AF-borgen
Föreställningstider

  • Tisdag 17/3 kl. 19.00(..)
  • Onsdag 18/3 kl. 18.00(..) och 21.00(..)
  • Torsdag 19/3 kl. 18.00(..) och 21.00(..)
  • Fredag 20/3 kl. 18.00(..) och 21.00(..)

Pris: 120 kr för medlemmar i Studentlund (eller AF), 160 kr för andra. Biljetter kan köpas hos Studentinfo i AF-Borgen eller genom att maila biljett@vargladspexarna.se