”Vi ligger hela tiden ett steg efter”

- in Nyheter

I morgon öppnar anmälan till vårens högskoleprov. Mellan 8 000 och 9 000 förväntas skriva provet i Lunds universitets regi. Inför vårens prov har ytterligare åtgärder vidtagits för att förhindra det fusk som uppmärksammats på senare tid.

Provet genomförs av Universitets- och högskolerådet (UHR) tillsammans med 21 universitet och högskolor runtom i Sverige. Lunds universitet (LU) är en av Sveriges största anordnare av provet.

Oskar Johansson, som är en av handläggarna för högskoleprovet vid LU, tror att det trots en svagt nedåtgående trend kommer att vara många som skriver provet vid LU i vår.

– I och med att det är vår så kommer det vara höga antal. Det är det alltid på vårterminen. Tidigare år har det legat mot upp mot 10 000. Vi förväntar oss att det ligger på 8 000 och 9 000 i vår.

Efter att omfattande fusk avslöjats av bland andra SVT:s Uppdrag granskning, har UHR vidtagit flera åtgärder för att motverka fusket. Bland annat är det sedan 2016 straffbart att fuska på högskoleprovet.

Samtidigt har man jobbat med att ta fast de som tillhandahåller fusket. Under våren 2018 slog polisen till mot en liga som man misstänker sålt svar till högskoleprovet. En av de som greps ska ha agerat som provledare i Norrköping. Sedan i höstas står provledaren och flera andra åtalade för bland annat medhjälp till osann försäkran, grovt penningtvättbrott och grovt skattebrott.

Som arrangör under provdagen ansvarar LU för den personal de anställer och att provet utförs efter UHR:s riktlinjer. Inför vårens prov har UHR bland annat gått ut med tydliga riktlinjer kring anställning av personal.

– Vi har börjat med en mer rigorös rekryteringsprocess för nya provledare. Vi granskar dem lite hårdare. Vilka meriter de har, var de har jobbat, och om de verkar vara personer som är ansvarstagande. Men det är naturligtvis inte en hundraprocentig garanti att den personen inte kommer läcka ut provsvaren under själva provet, säger Oskar Johansson.

Som arrangör jobbar de därför även att på central nivå med att koordinera provmaterialshanteringen.

– På varje provställe har vi huvudprovledare som har ett utökat ansvar för att granska just provmaterial. Det innebär bland annat att kontrollera att enbart de kuvert till de prov som delats ut har öppnats, säger Oskar Johansson.

Men enligt honom kan Lunds universitet som provarrangör inte helt förhindra fusket på grund av provets utformning i dagsläget.

– I dagsläget ligger vi flera steg efter. Det behövs att vi tar ett steg framåt. Vi jobbar mycket med att trycka på UHR att på ett nationellt plan förändra hur högskoleprovet anordnas och jobbar för en digitalisering utav provet. Då skulle vi ha mycket större möjlighet att individualisera proven.

Den 15 januari öppnar anmälan till vårens högskoleprov. Anmälan stänger den 1 februari. Högskoleprovet äger rum lördagen den 6 april.