69 000 söker till Lunds universitet – men flest söker till Uppsala

- in Nyheter

Antalet sökande till svenska universitet och högskolor för höstterminen är nästan lika många som förra året. Totalt 375 451 personer har skickat in minst en anmälan, varav 68 947 är till Lunds universitet.

Sveriges universitet och högskolor har stängt anmälan till höstterminen och siffrorna är äntligen klara. Totalt 375 451 personer har skickat in minst en anmälan. Nästan precis lika många sökte i år som förra året, vilket är drygt tio procent färre än rekordantalet under pandemiåret 2021. Efter pandemins rekordantal av sökande till högskolan verkar intresset för högskolestudier ha stabiliserats, konstaterar Universitets- och högskolerådet (UHR).

Robin Johansson, utredare vid UHR, menar att det troligaste är att det relativt goda arbetsmarknadsläget fortfarande konkurrerat med högskolestudierna.

– Att en lågkonjunktur väntas runt hörnet fick inte riktigt den effekt vi trott, säger Robin Johansson i ett pressmeddelande.

Flest ansökningar fick Uppsala universitet med 84 924 sökande. Lunds universitet ligger på fjärde plats med 68 947 anmälningar, en marginell minskning med drygt 400 jämfört med förra året.

Universitetsbyggnaden i Uppsala. Foto: Molly Clinton.