Politiker kan sparkas ur universitetsstyrelsen

- in Nyheter
@Lundagård

Universitetsdirektören försvann till Stockholm.

Och till årsskiftet kan stora delar av styrelsen bytas ut.

Lunds universitet riskerar att få ett riktigt gröngölingsstyre nästa år.


I dag är det regeringen som utser ordföranden och allmänrepresentanterna i universitetsstyrelsen. Den nya regeringen vill i stället att lärosätena själva ska utse sin styrelse. Syftet sägs vara att minska den politiska styrningen av universitetens och högskolornas verksamhet.

Det kan betyda storstädning i Lund.

Regeringen kan utse styrelsen

För redan vid årsskiftet går mandaten ut för ordföranden och de sju allmänrepresentanterna som sitter i universitetets styrelse. Samtidigt är det ytterst tveksamt om regeringen hinner ändra de lagar och förordningar som styr utnämningarna till dess.

Den borgerliga regeringen kan alltså tvingas utse en ny universitetsstyrelse – tvärtemot sin egen övertygelse.

Frågan är vad som då händer med de fyra personer i styrelsen som är eller har varit politiker. Om den borgerliga alliansen ska vara troget sitt vallöfte kan de komma att bytas ut.

”Ingen stor betydelse”

Det skulle innebära att flera viktiga poster samtidigt skulle besättas av nya personer. I början av oktober lämnade den erkänt inflytelserika universitetsdirektören Peter Honeth sitt jobb (se artikel intill). Och enligt vad Lundagård erfar väntas flera lärarrepresentanter i universitetsstyrelsen inte ställa upp för omval.

Men Martin Lundqvist, ordförande för Lunds universitets studentkårer, tror inte att ett eventuellt skifte av ledamöter skulle få så stor betydelse.

– Det är klart alltid bra med viss kontinuitet. Men samtidigt har Göran Bexell suttit som rektor i några år. Och flera av representanterna hade troligen bytts även om vi hade fått en socialdemokratisk regering.

Text: Patrik Kronqvist