Den nya företagaren

- in Porträttet
@Lundagård

Hon har varken slips eller portfölj, men en affärsidé och ett eget företag.

– Klarar man av en universitetsutbildning så klarar man av bokföring, säger Karin Bengtsson, student och egenföretagare.


Bland studenter som startar eget företag är både kvinnor och samhällsvetare i minoritet. Men Karin Bengtsson som vid sidan av sin utbildning i genusvetenskap driver eget företag som jämställdhetskonsult bryter trenden.

Just nu skriver Karin magisteruppsats samtidigt som hon arbetar med rådgivning i genusrelaterade frågor.

Karins uppdrag som jämställdhetskonsult rör huvudsakligen utbildning inom offentlig sektor.

– Hittills har vi jobbat med längre och kortare utbildningsuppdrag. Bland annat har vi haft seminarier och föreläsningar för studie- och yrkesvägledare och lärare på universitetet, och sjuksköterskor på sjukvårdsrådgivningen. I och med det har jag kommit att fokusera mycket på bemötande, och det blir mycket diskussioner och värderingsövningar, berättar hon.

Genusfrågor spelar roll för alla

Lundagård träffar Karin en dag då hon tillsammans med sin kollega i nätverket Genusgruppen håller i ett seminarium som ingår i en serie för universitetets studie- och yrkesvägledare.

Karin förklarar hur viktigt det är att vara medveten om vilken roll könet spelar i bemötandet. Det är först när man har kunskap om det som man kan bemöta alla människor på samma sätt, menar hon.

– Jag vill få folk att förstå att de här frågorna spelar roll för alla. Därför är det viktigt att fråga sig vad genus spelar för roll för en själv, förklarar hon.

Alltid vurmat för rättvisa

Att genusfrågor har spelat en stor roll i Karins liv märks tydligt. Hon talar med engagemang om ämnet och framhåller hur studierna i genusvetenskap har påverkat henne. För genusfrågorna är en stor del av hennes liv, ”genusglasögonen” har växt fast, som Karin själv uttrycker det och hon tillämpar det perspektivet på det mesta i omgivningen.

Hur engagemanget började minns hon inte riktigt, men berättar att hon alltid vurmat för rättvisa.

– Rättvisefrågor har intresserat mig ända sedan mellanstadiet. Det var kanske där det föddes. Jag är väldigt engagerad av mig, och genusvetenskapen har verkligen stärkt mig som person.

Få beredda att betala

Fast även om genusfrågor är en stor del av Karins liv finns det diskussioner som hon kan tröttna på.

Ofta hamnar hon i diskussioner om biologiskt och socialt konstruerat kön, men hon undviker dem gärna eftersom hon varken anser att de är intressanta eller särskilt relevanta.

Och i sitt arbete har Karin stött på inställningen att den typen av jämställdhetsarbete som hon jobbar med ska vara ideellt och därmed gratis.

Det har inte varit helt lätt att få kunder att vilja betala rimliga pengar för tjänsten som Karin kan erbjuda.

– Ofta förväntas det att någon eldsjäl på ett företag ska ta hand om sådana här frågor. Men det handlar ju om en arbetsmiljöfråga där man kan få personalen att bli mer effektiv samtidigt som man förhindrar sexuella trakasserier och minskar antalet sjukdagar.

Gillar att jobba i grupp

Det var år 2005 som tanken om ett företag föddes hos Karin. Då var det tillsammans med ett par kursare, varav några fortfarande ingår i nätverket Genusgruppen.

– Som komplement till studier tycker jag att det är jättebra att driva företag. Jag tillgodogör mig studierna på ett bättre sätt, och jag kan koppla det jag läser till arbetsmarknaden, säger Karin.

Med sina kunskaper i genusvetenskap har hon också en bra utgångspunkt att möta eventuella fördomar i den mansdominerande egenföretagarsfären. Karin berättar att det finns ett outtalat motto att ”ensam är stark” som hon tror har att göra med just mansdominansen. Det försöker hon motverka genom att vara så öppen som möjligt och att kommunicera med sina yrkeskamrater.

– Jag har svårt att förhålla mig till det där att allt ska vara så fokuserat på självständighet och att vara hemlig med sina affärsidéer, säger hon.

Vill driva företaget vidare efter examen

Reaktionerna på företaget har dock varit mycket positiva och Karin berättar att hon också kan ha en fördel i att vara ung.

– Det är ju en ny typ av företagande, och många tycker att det känns nytt och fräscht med de här frågorna. Jag hoppas att fler genusvetare startar företag. Det är inte så svårt att starta företag som många kanske tror, säger hon.

Till sommaren tar Karin sin magister i genusvetenskap och sedan väntar arbetslivet. Hur ser hon på sin framtid?

– Jag vill driva vidare företaget även efter examen, men jag hoppas kunna varva det med anställningar. En av anledningarna till att jag vill jobba så här är att jag vill sprida genusvetenskapliga teorier och forskningsresultat till allmänheten, och på så sätt få genusvetenskap att spela roll i samhället. Det tenderar att bli en bubbla, och jag tycker att det är viktigt att ta upp det till en konkret nivå för att fler ska kunna ta del av det, säger hon.

Text: Sandra Stendahl
Foto: Emil Albihn Henriksson