”Ta ditt ansvar, Göran Bexell”

- in Debatt
@Lundagård

Sen drygt ett år tillbaka är högskolorna i Sverige skyldiga att främja hållbar utveckling.

Men Lunds universitet har hamnat på efterkälken.

Dags att göra något, rektor Göran Bexell, skriver företrädare för föreningen Hållbart universitet.

Hej Göran!

Har du funderat över hur källsorteringen fungerar på din arbetsplats? Dricker ni möjligtvis ekologiskt kaffe på ledningsmötena, och vad får dina studenter egentligen lära sig om hållbar utveckling?

Det går för långsamt

Det är nu mer än ett år sedan en ny paragraf infördes i Högskolelagen om att högskolorna i sin verksamhet ska främja en hållbar utveckling.

Vi i Hållbart Universitet ser positivt på den nya lagen, men tycker att universitetets arbete för att omsätta lagen i praktiken går alldeles för långsamt.

Trots att lagen har funnits i över ett år har man först nyligen tillsatt en inspirationsgrupp och två arbetsgrupper med ansvar för att utarbeta metoder för hur lagen ska följas på Lunds universitet.

Flera andra lärosäten, däribland Göteborgs universitet, Mälardalens högskola och Växjö universitet, kan i dag uppvisa betydligt utförligare planer för, och resultat av, sitt miljöarbete.

Universitetet har hamnat på efterkälken

Lunds universitet har mycket hög kompetens inom hållbar utveckling, vilket inte minst märks på de många mastersprogram som erbjuds inom området. Det innebär att universitetet skulle kunna gå i täten för att göra den högre utbildningen i Sverige mer hållbar både miljömässigt, socialt och ekonomiskt.

I stället har ledningen låtit Lunds universitet komma på efterkälken, något som i längden drabbar studenterna. Kunskap om hållbar utveckling är en kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden och för oss studenter är det därför viktigt att en sådan snarast blir en självklar del av undervisningen.

Vi vill se en helhetssyn

Eftersom det är du som är ytterst ansvarig för att denna lag omsätts i praktiken, vill vi vända oss till dig för att uppmana till ett effektivare miljöarbete. Vi efterlyser konkreta förslag på hur universitetet ska anpassa sin verksamhet i en mer hållbar riktning.

Framför allt önskar vi att de eventuella förslag som redan finns genomförs så fort som möjligt så att de kan börja ge resultat.

Vi i föreningen Hållbart Universitet anser att Lunds universitet bör ta tillfället i akt att utveckla en helhetssyn på hållbar utveckling.

Ta tillvara på möjligheten

Det får inte begränsas till att bli ett obligatoriskt kursmoment som måste hastas igenom, hållbar utveckling bör genomsyra alla universitetets olika arbetsområden. Det bör göras på ett sätt som inspirerar till omställning och förändring av våra levnadsvanor.

Lunds universitet och dess studenter har förutsättningar att bli ledande inom detta område – något som skulle bidra både till att ytterligare förbättra universitetets anseende och studenternas attraktivitet på en framtida arbetsmarknad.

Ta tillvara på den möjligheten!

Anna Bernstad, Åsa Callmer, Julia Henriksson & Linda Wolski
Hållbart universitet
Pressbild: Daniel Beltrá/Greenpeace