Bakom kulisserna på årets första spex

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

Den röde baronen flyger igen. Men hur hanteras de orosmoment som riskerar att äventyra hela uppsättningen? Lundagård var med när Jesperspexet repeterade sin nya föreställning.

Röde Baronens flygbravader är på väg att bli spex i AF-borgen. Producenten hävdar att allt är under kontroll, men från olika håll antyds vissa osäkra faktorer. Hur ska planet krascha utan att gå sönder? Sitter verkligen musiken? Och hur ska det gå för de stackars spexarna om någon tar alltför illa vid sig av skämten?

I gamla tiders spex var häcklande av professorer ett vanligt förekommande inslag. För att inte utsätta spexarna för onödiga risker, läs obefogade C på nästföljande tentamen, fanns regeln att inte låta spexarens namn och rollkaraktär förekomma tillsammans i artiklar om spexen.

– Nu häcklar vi mest USA, säger kejsar Vilhelm som dessutom är regissör.

Han är mån om att efterleva traditionen med anonyma skådespelare. För säkerhets skull. För att inte riskera att teknologspexarna tvingas byta sina sektionsoveraller mot orangea sådana på andra sidan Atlanten, respekterar Lundagård ödmjukast önskningen. Kejsar Vilhelms eget namn får stanna i spexarkretsen.

Ett par halvt sönderskjutna franska bymurar ståtar mitt på golvet i AF-borgens Stora sal. Husfasader målas. Stegar, målarburkar, Ramlösaflaskor och ölburkar står vanskligt utspridda här och där. Dagen efter är det Hälsningsgille i borgen och allt måste vara undanstädat. Sedan ska det fram igen för fortsatt meckande och repeterande. Den åttonde februari är det premiär.

Flygplanskrasch på kudde

– Det kan se ut som om det är kaos men det är det inte, säger producent Patrik Cairén självsäkert.

Hans namn är det tydligen okej att skriva, han tar sig till och med tid att omsorgsfullt bokstavera efternamnet. Sedan visar han oss runt i Stora salen och vrårna däromkring där arbetet med Röde Baronen tog fart för två veckor sedan.

– Jo, planet kommer krascha, säger Patrik Cairén när vi kommer upp på scenen.

Här ligger mycket riktigt ett flygplan i tre delar på golvet. Producenten rättas däremot av en scenarbetare som förklarar hur planet kommer sänkas ner och landa på en kudde med en skiva under. Förhoppningsvis.

Eftersom det är fyra föreställningar kan det vara bekvämt att slippa totaldemolera ett flygplan varje gång.

Det nyskrivna spexet handlar som namnet antyder om den beryktade tyske stridsflygaren Manfred von Richthofen, alias Röde Baronen, som härjade under första världskriget. Därtill figurerar ett antal fransyskor och britter på jakt efter baronen för att få krigsutmärkelser. Även amerikanerna vill vara med på ett hörn och till råga på allt förekommer spioneri på någon sida. Samt en flygkrasch.

– De pyrotekniska effekterna är… så bra som de får vara på AF:s stora scen, säger kejsar Vilhelm efter att ha vägt sina ord på guldvåg.

Garanterade felspelningar

Röde Baronen själv sitter och mumsar falukorv mellan dansrepen. Han ser ytterligare en poäng med att inte skriva ut skådespelarnas namn.

– Vi på scenen syns så mycket ändå, det behöver inte understrykas. Alla delar av spexet är lika viktiga.

Ingen nämnd ingen glömd. Utanför Stora salen har några eftersläntrare ur orkestern dröjt sig kvar.

– Roligast att spela är Welcome to the 60’s, säger basisten och får medhåll av de andra.

– Det kommer att spelas fel så jäkla mycket i den låten! Den är svårast och roligast, skrattar den blonde tubaisten.

Kejsar willhem

Kejsar Vilhelm tar en paus från regisserandet

Text: Isabelle Beckman
Foto: Sebastian Bencsik