Mördandet fortsatte efter kriget

- in Nyheter
@Lundagård

Massmordet på polska judar upphörde inte efter att nazisterna hade försvunnit. Många polacker har tvingats göra upp med sitt förflutna efter att ha läst historikern Jan T. Gross senaste bok. I onsdags kväll gästföreläste han i Lund.

Under andra världskriget blev nästan fem miljoner människor mördade i Polen. Bland dessa nästan hela landets judiska befolkning. Men trots allt lidande slutade inte förföljelsen av judar efter kriget.

– Det fåtal judar som överlevt koncentrationslägren återvände så småningom till sina hemstäder. Där blev de antingen bortskrämda eller mördade, säger Jan T. Gross inför en fullsatt hörsal på Språk- och litteraturcentrum.

Omkring 1500 polska judar dödades kort efter att kriget hade slutat. Mördarna var inte tyskar utan polacker och inte sällan före detta grannar. Ett av de mest makabra fallen utspelade sig i staden Kielce där lokalbefolkningen anföll och mördade ett åttiotal judar under en dag. Händelsen ägde rum knappt två år efter befrielsen av koncentrationslägren i Polen. Jan T. Gross påpekar att den polska antisemitismen har en lång historia. Han tycker dock att händelserna efter krigsslutet är särskilt anmärkningsvärda.

– Hur kan ett land som nyligen bevittnat krigets fasor ge uttryck för ett sådant hat när freden kommer?

Han berättar att många av våldsamheterna uppstod efter ryktesspridning om att judar hade kidnappat katolska barn och druckit deras blod. Men grunden till hatet lades redan under kriget och handlade om något helt annat.

– Det faktum att judarna försvann från de polska städerna under kriget tillät den återstående lokalbefolkningen att lägga beslag på materiella ägor och sociala positioner som tidigare tillhört judar. Återvändande judar ansågs hota dessa vinster som hade uppnåtts som ett resultat av deras försvinnande, säger Jan T. Gross.

jan-t-gross-sida-2-jm.jpg

Den polsk-amerikanske historieprofessorn har ägnat hela sin akademiska karriär åt att studera andra världskriget. Det var när han kom över nya dokument som han upptäckte att förföljelserna av polska judar fortsatte efter kriget. Upptäckten resulterade i en bok vars innehåll kom som en överraskning för många polacker.

– Plötsligt är polackerna inte bara krigsoffer utan även några som profiterat på kriget. Här står oerhörda symbolvärden på spel, säger Jan T. Gross.

Kritiker har anklagat honom för felaktiga tolkningar och utelämnande av motstridiga uppgifter. Något som författaren själv avfärdar som grundlösa anklagelser från högerextremistiska organisationer. Gross bok har även resulterat i en ny lag som förbjuder att man förtalar Polen för antisemitiska brott. Trots detta upplever han ett stort stöd bland många polacker.

– Jag besökte Polen nyligen. Många tackade mig för att jag hade uppmärksammat de här händelserna. Folk ville göra upp med det förflutna, säger han.

Text: Marek Stefaniak
Foto: Johan Majtorp