Lunds atomfysik håller världsklass

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

Forskningen i atomfysik och ekonomisk historia vid Lunds universitet är i världsklass men det är sämre ställt med pedagogiken. Det är några av slutsatserna i den mest omfattande forskningsutvärderingen i universitetets historia, som presenterades i dag.


Rapporten är resultatet av drygt 100 externa experters nagelfarande av verksamheten i Lund.

Utvärderingen, som går under benämningen RQ08, har pågått under hela året och resultatet offentliggjordes tidigare i dag.

Utvärderarna konstaterar att forskningen vid Lunds universitet är världsledande på flera områden, bland annat inom fysik, medicin och filosofi.

Rektor Göran Bexell är nöjd med resultatet.

– Jag hade inte vågat hoppas på att rapporten skulle bedöma så många av våra forskningsområden i internationell toppklass, säger han.

På andra forskningsområden, exempelvis inom den pedagogiska institutionen, beskrivs forskningens kvalitet som ”otillräcklig”.

Svårt locka forskare

Utvärderingsarbetet har letts av professor Geoffrey Boulton, vicerektor vid universitet i Edinburgh.

Han menar att det trots de många positiva omdömena, finns en hel del som universitet kan bli bättre på.

– Lunds universitet är bland annat dåligt på att locka internationella toppforskare och går på så sätt miste om viktig kompetens, säger han.

Kan bli fler doktorander

Resultatet av rapporten kommer att styra hur en del av fakultetsmedlen, totalt drygt 100 miljoner kronor, fördelas nästa år.

20 miljoner kronor kommer att gå direkt till de fakulteter och institutioner som fått högt betyg. Pengatillskott som kan leda till fler doktorandplatser.

– Det är de verksamhetsansvariga som beslutar om hur medlen ska användas. De kan exempelvis ge utrymme för fler doktorander, nya doktorstjänster eller infrastruktursatsningar, säger rektor Göran Bexell.

Exakt hur fördelningen av de 100 miljonerna kommer att se ut är ännu inte klart.

– Nu kommer vi att ta in synpunkter från fakulteterna om vilka åtgärder man avser vidta utifrån rapportens slutsatser och sedan kommer vi att spika budgeten för 2009 i november, säger Göran Bexell, som inte heller vill säga någonting om huruvida någon forskningsinriktning är i fara efter utvärderingen.

Text: Gustaf Eriksson
Foto: Andreas Lindbäck