Pro-palestinska tältprotester sprider sig till Norden

- in Nyheter

Studentprotesterna, som den senaste tiden utspelat sig på flera universitet i USA, har spridit sig till Europa och Norden. Bland annat i Oxford, Amsterdam, Helsingfors och Köpenhamn pågår protester mot Israels krigföring i Gaza.

På universitetsområdet i Köpenhamn och Helsingfors har studenter samlats och slagit upp tältläger. De ställer krav på universitetet att avbryta sina samarbeten med Israel.

Bakom aktionen i Köpenhamn står en grupp som kallar sig ”Studenter mot ockupationen”. I ett pressmeddelande skriver gruppen att ”vi ansluter oss till den globala studentrörelsen för Palestina, som kräver att utbildningsinstitutioner världen över tar ansvar”.

– Vi uppmanar alla studenter att gå med, säger studenten Emil Nielsen till danska TV2.

Enligt den danska tidningen Berlingskes reporter på plats rör det sig om cirka 50 till 100 personer, men fler tält sätts upp kontinuerligt. Hittills är demonstrationen helt fredlig. Studenterna har sagt att de kommer att stanna på platsen tills de får igenom sina krav.

I Helsingfors har medlemmar i rörelsen ”Students for Palestine” slagit läger på Helsingfors universitets campus. 

– Vi kräver att Helsingfors universitet och alla andra finländska universitet börjar bojkotta alla israeliska institutioner och särskilt universiteten, säger Vilja Herrmansson som är talesperson för demonstranterna till Yle.

Det innebär i praktiken att universitetet skulle säga upp utbytesavtal och forskningssamarbeten med israeliska universitet. 

Studentprotesterna började i USA i mitten av april och har sedan dess spridits till flera länder. I USA har över 2 000 människor gripits. I Nederländerna grep polisen på tisdagsmorgonen runt 125 pro-palestinska aktivister, rapporterar TT. 

Även i Storbritannien har studenter slagit upp tält till stöd för folket i Gaza, bland annat i Oxford och Cambridge. Demonstrationer pågår även i Spanien, Italien och Frankrike.