DEBATT: Inga mer sossefasoner, avskaffa alkoholmonopolet!

- in Debatt

Det statliga alkoholmonopolet bör avskaffas. Systembolaget, med sina snirkliga regler och begränsade utbud, är en börda för svenska medborgare och en onödig inskränkning av mänskliga friheter. Det skriver styrelsen för Moderata Studenter Lund.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna.

Det är dags att säga adjö till det föråldrade systemet som styr alkoholförsäljningen i Sverige. Systembolaget, med sina snirkliga regler och begränsade utbud, är en börda för svenska medborgare och en onödig inskränkning av mänskliga friheter. Här är tre starka argument för att avskaffa Systembolaget och dig välja var du köper din ädla dryck:

Politiker bör inte bedriva näringsverksamhet

Staten har en grundläggande uppgift att garantera medborgarnas fri- och rättigheter. Att bedriva näringsverksamhet är emellertid inte dess ansvar. Systembolaget är ett tydligt exempel på statligt klåfingrigt ingripande i en marknad som bättre skulle skötas av fria människor. Genom att avskaffa Systembolaget återlämnar vi makten över alkoholförsäljningen till folket och låter människor fatta egna beslut om sina inköp.

Frihet för individen

Din frihet som individ ska inte begränsas av politiska beslut om var, när och hur du får köpa alkohol. Systembolaget sätter hinder i vägen för denna frihet genom sina restriktioner och begränsningar. Genom att avskaffa Systembolaget ger vi människor möjligheten att forma sina egna liv och fatta egna beslut om sina alkoholinköp. Dessutom, hur sossigt känns det inte att komma till en förfest med ljummen alkohol?

Ökad konkurrens gynnar konsumenten

Med avskaffandet av Systembolaget öppnas dörrarna för ökad konkurrens på marknaden. Detta kommer att leda till lägre priser och bättre service för konsumenterna. För den som inte bryr sig om hög servicenivå kommer det att finnas prisvärda alternativ – precis som i alla andra marknader. I stället för att vara bundna till ett monopol kan, vi välja mellan olika aktörer som konkurrerar om vårt förtroende och våra pengar. Detta gynnar inte bara plånboken utan också valfriheten och kvaliteten på tjänsterna. Tillsammans med gårdsförsäljning kommer det att bli lättare att hitta lokala och närproducerade alternativ.

Här följer två myter kring Systembolaget:

”Monopolet minskar alkoholkonsumtionen”

Systembolaget skriver ofta i sin propaganda att de bidrar till en minskad alkoholkonsumtion eftersom tillgången på alkohol minskar. Faktum är att den bristande tillgången är ett dubbeleggat svärd, eftersom det riskerar att leda till bunkring. Eftersom Systembolagets öppettider är så bristande, köper många på sig extra mycket när man väl är där. 92 procent av svenskarna lagrar alkohol hemma. Svenskarnas tillgång är alltså hög på grund av Systembolaget, vilket gör att Systembolaget med deras egna logik bidrar till ökad konsumtion. Med det sagt, tappar Systembolaget sitt existensberättigande.

”Att sälja kyld dryck ökar risken för spontan konsumtion”

Ja och nej. Alkoholister som sitter på parkbänkar och dricker hela dagarna bryr sig knappast om ölen är ljummen eller kyld. Men tänk dig att du blir spontant bjuden på en fest som äger rum om en timme. Du ränner inom bolaget och köper med dig ljummen öl. Ölen kommer du dricka oavsett vad, men det vore mer nice om den var kyld.

Du som människa är förmögen att fatta egna beslut om var, när och hur du köper alkohol. Genom att avskaffa Systembolaget tar vi ett steg närmare en samhällelig ordning där individens val och frihet står i centrum. Kontakta gärna oss om du fortfarande inte är övertygad.

Signeras av styrelsen för Moderata Studenter vid Lunds universitet, bestående av:

Alexandra Szybek, ordförande

Gustav Magnusson, vice ordförande

Clara Ivarsson, ledamot

Elias Bergström, ledamot

Alexander Waldo, ledamot

Samuel Lithner, ledamot