”Policys kan visa på brister som inte alla vill se”

- in Nyheter
@Lundagård

En policy innebär inte att nationen har problem med diskriminering. Det är ett aktivt ställningstagande för att alla ska behandlas lika. Det menar ansvariga på Helsingkrona som nyligen börjat arbeta aktivt med jämställdhet.


I början av terminen presenterade Helsingkrona sin likabehandlingspolicy. Under ett år har Jens Rantil, Hanna Johansson, Magnus Lindh-Rengifo och Elinor Tornborg i likabehandlingsgruppen arbetat med att ta fram en policy som är så bred som möjligt och innefattar jämställdhet och jämlikhet.


- Det är inte för att vi har fått klagomål på att vi inte behandlar alla lika eller för att vi har fler problem än andra nationer som vi har tagit fram den här policyn. Det handlar om ett aktivt ställningstagande för likabehandling i nationen. Vi hoppas kunna belysa och medvetandegöra ojämlikheter i de strukturer som finns, säger Jens Rantil.


- En av anledningarna till att vissa nationer inte arbetar fram policys kring likabehandling kan vara att det innebär att visar på brister i den egna organisationen, vilket inte alla vill, säger Hanna Johansson.

De tror inte att en policy på något sätt kan hämma eller skada nationen.

I stället hoppas de att policyn ska bli en naturlig del av Helsingkronas profil och något som de engagerade känner att de kan stå för. Vid rekrytering av personal kommer likabehandlingspolicyn att gås igenom precis som alkoholpolicyn.

– Vi har tryckt en kort version av policyn på affischer som satts upp i våra lokaler. Där kommer även e-post och nummer till källarmästaren, kuratorn och likabehandlingsgruppen finnas så att individer som vill berätta något kan höra av sig, berättar Jens Rantil.

Text: Helena Stenkvist
Foto: Jonas Jacobson