Den europeiska sjukdomen

- in Krönikor, Kultur & Nöje
@Lundagård

I influensatider påminns vi om att virusutbrott med jämna mellanrum återkommer. Det kan ta flera år, även decennier, men till slut kommer farsoten tillbaka och sprider död och skräck. Under perioder av skenbart lugn ligger virusen i själva verket och lurar bakom hörnet, bidar sin tid, och väntar på att få slå till.

Den europeiska antisemitismen har i sin tusenåriga historia följt ett snarlikt mönster. Den har i perioder legat dold under samhällslagren, väntat på rätt tillfälle, för att därefter slå till med full kraft. Sist det inträffade var för sjuttio år sedan. Mycket har hänt sedan dess. Antisemitismens utbredning på den europeiska kontinenten ses förvisso som en historisk tragedi, men omöjlig att upprepa på grund av dess irrationalitet. I dag är vår kontinent rationell, tolerant och vilar stadigt på upplysningens arv. Vi har vaccinerats mot antisemitismens åkomma.

Så talar åtminstone den enfaldige. Historia är inte ett dött objekt som vilar i det förflutna, utan i högsta grad någonting levande och kännbart. Historien upprepar sig – men med andra medel och med andra ändamål. Antisemitismens gradvisa borttynande från kontinenten har endast inneburit att andra grupper fått bära syndabockens tunga ok.

Den seglivade europeiska sjukdomen har slagit till igen, denna gång riktad mot muslimer. Det har naturligtvis inte skett över en natt. Begrepp måste först planteras och därefter nötas in tillräckligt länge i den offentliga diskussionen. Det kan ta flera år. Men till slut förflyttas gränserna för vad som kan sägas och det som förut var otänkbart har plötsligt blivit accepterat. Så även i Sverige. Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet bekräftar detta. Där beskrev han på ett smaklöst sätt hur muslimer utgör vårt största utländska hot sedan andra världskriget och att kärleksbudskapet i det Nya testamentet skulle vara överlägset islams värderingar. För den som följt Sverigedemokraternas utveckling under en längre period kommer uttalandena inte som någon större överraskning. Partiet har de senaste åren börjat inta en alltmer hårdför position mot muslimer. Däremot tyder Aftonbladets publicering av debattartikeln på en slags normalisering av den islamofobiska terminologi som blir alltmer förhärskande på kontinenten.

Lena Sundströms reportageresa i Danmark som utmynnade i boken Världens lyckligaste folk ger en skrämmande inblick i ett land där hatet mot muslimer tycks ha blivit statsbärande ideologi. Hon anmärker på att det inte går en dag utan att de danska tidningarna på ett eller annat sätt skriver om muslimer och islam.

Den patologiska besattheten i ämnet ledde nyligen till en het debatt i landet. Politikern Naser Khader föreslog ett förbud av bärandet av det heltäckande plagget burka. Idén stöddes av en betydande minoritet i det danska parlamentet men genomfördes aldrig på grund av att det stred mot grundlagen. Om förslaget hade genomförts skulle det på sin höjd ha lett till att ett hundratal kvinnor inte skulle få klä sig som de ville. Ett förslag om förbud av burkan kan tyckas vara en harmlös sak som inte drabbar det stora flertalet muslimer. Det ligger dock någonting djupare i saken. När man väl talar om olika förbud för minoriteter i samhället börjar man passera en farlig tröskel. Det är svårt att vara tolerant – desto lättare att vara intolerant. Det är därför utvecklingen är så allvarlig. Klockan blir svårare att vända tillbaka. Det liberala och öppna samhället riskerar att sluta sig och fastna i ett permanent tillstånd av fientlighet och rädsla.

Idéernas och upplysningens Europa går en bister framtid till mötes. Talen om tolerans ljuder allt svagare – de har ersatts av hatets och främlingsfientlighetens vulgära språk. Det har tagit ett drygt decennium för demoniseringen av muslimer att nå full blom. Vi har nu kommit till ett vägskäl. Antingen accepterar vi att denna ständigt återkommande europeiska sjukdom får härska fritt eller så ser vi till att vaccinera oss. För Sveriges del kommer striden att utkämpas det kommande året. Sverigedemokraterna ökar i opinionsmätningarna och de får allt större utrymme i den offentliga debatten. Se till att inte bli smittad.

Karl Eckhardt