Epidemins framtid

- in Nyheter
@Lundagård

Under den 21:a internationella aidsdagen bjöd studentföreningen Jus Humanis in till en kväll med föreläsare och film.

Den förste december är lika med den internationella aidsdagen. I Lund lyftes dagen av studentorganisation Jus Humanis, som tillsammans med Projekt sex fyllde Juridicums Pufendorfsal. Förutom filmvisning var också tre föreläsare inbjudna som diskuterade HIV/AIDS ur perspektiven mänskliga rättigheter, sexarbete och tillgången till medicin. 

Smittade barn nekas skolgång

En av föreläsarna, Steven Jensen från Danmarks mänskliga rättighetsinstitut, höll en introduktion över sjukdomens utveckling från 1981, då den först upptäcktes, till i dag. Han talade bland annat om den diskriminering som fortfarande existerar och som bryter mot de mänskliga rättigheterna.

I vissa länder får bland annat barn inte gå i skolan efter att ha fått smittan konstaterad, och homosexualitet förbjuds som ett medel för att stoppa spridningen.

För att kunna motverka fler kränkningar vill Steven Jensen se en omstrukturering av hjälporgansationerna.

– Det finns i dag otaliga internationella organ som arbetar med problemen kring epidemin, men det mesta av arbetet sker ändå på gräsrotsnivå i lokala sammanhang, sade Steven Jensen och fortsatte: 

– Fokus ligger nu på att försöka samordna arbetet, för att följa upp det sjätte millenniemålet, där man skall stoppa spridningen av sjukdomen.

Ett virrvarr av information

I publiken diskuterades också vikten av att få fram tydligare informationskanaler. Vitor Popinsky, som läser utvecklingsstudier i Lund, tror även han på samordning. 

– I dag finns det i vissa länder så många organisationer som förespråkar allt från häxdoktorer till läkemedel för att bota sjukdomen, att många blir förvirrade och hoppar av erbjudna behandlingar. Just detta virrvarr av information tror jag är en stor anledning till sjukdomens spridning, sade Vitor Popinsky.

Utredning med positiva resultat?

Till nästa års uppmärksammande av aidsdagen ska en internationell utvärdering kring hur bromsandet av sjukdomen fortlöper redovisas. En utredning som förhoppningsvis ska kunna uppvisa flera positiva resultat. 

– Vi vet redan i dag att exempelvis Kambodja har lyckats nå ut med behandling till 90 procent av sin drabbade befolkning, vilket är bra för ett land som fortfarande brottas med sitt förflutna, avslutade Steven Jensen.

Text: Jacob Hederos
Foto: James Jones Huang