Cancerutredning på Sol-centrum tystades ned

- in Nyheter
@Lundagård

Efter att uppgifter framkommit om att anställda på Språk- och litteraturcentrum, Sol, insjuknat i cancer, har omfattande undersökningar gjorts. Inga förhöjda värden av cancerframkallande ämnen har konstaterats och för att förhindra ryktesspridning skickades information ut via mejl till samtliga berörda i byggnaden. Utom studenterna.


Ryktena startade i mitten av februari, efter att ett skyddsombud överlämnade en lista på tolv namn till Sanimir Resic, som ansvarar för arbetsmiljön på Sol-centrum. Personerna på listan har två saker gemensamt, samtliga har arbetat i Absalonhuset och de har alla insjuknat i cancer.
– Det här rör sig om tolv personer under en period på 15 år. Alla drabbade har varit i åldern 45-60 år, vilket är den i särklass vanligaste gruppen som utvecklar cancer. Vi vet också att det rör sig om minst fyra olika typer av tumörer, berättar Sanimir Resic.

Vill inte sprida panik
Trots det tillsattes en utredning och mätningar av radon, asbest och elektromagnetisk strålning har gjorts och samtliga har visat på godkända nivåer, under riktvärdena.

Varför har inte studenterna informerats?
– Vi såg helt enkelt ingen anledning till det. Egentligen har vi inte velat prata om det här alls eftersom det är ett så känsligt ämne. Men när vi förstod att de anställda var oroliga blev vi tvungna att klargöra vad som hänt, säger Sanimir Resic.

Christoffer Ivarsson.
Christoffer Ivarsson.

”Fanns inget allmänintresse”
Trots dementin till de anställda har ryktet om cancerfallen i Absalonhuset tillåtits florera fritt bland studenterna. Humanistkåren, som har sina lokaler i byggnaden, tog del av informationen men kände inte heller de någon skyldighet att upplysa studenterna.
– Vi ansåg inte att det fanns något allmänintresse, eftersom allt vi vet pekar på att det inte existerar något problem. Att studenterna överhuvud taget visste om det var nytt för mig. Vi har varit rädda att informationen skulle bli direkt kontraproduktiv. Tänk dig att någon skriker ”ha inte panik!” Det är kanske just i sådana situationer som folk faktiskt får det. Så i rädsla för att elda på snarare än att stävja ryktena, har vi inte pratat om det, förklarar ordförande Christoffer Ivarsson.

Utredningen fortlöper och i skrivande stund planeras en djupare kartläggning av de tolv sjukdomsfallen. När den är gjord hoppas man även medicinskt kunna motbevisa sambanden.

Text: Sara Nygren
Foto: Emil Langvad