”Bra sätt att nå unga”

- in Studentliv
@Gustaf Eriksson

Studenterna är nya och experimenten är mer varierade, men den lekfulla framtoningen finns kvar. 
På onsdagen drar LTH:s julkalender i gång för fjärde året i rad.

”Hej Johan och Elisabeth. Jag har tagit examen och lämnat LTH för att börja jobba ute i den riktiga världen. Ni får lösa det här med julkalendern utan mig.”

Inför-avsnittet av LTH:s julkalender anno 2010 inleds med att studenterna Elisabeth Eriksson och Johan Wensäter hittar en lapp från Alexander Mirholm.

Han är bioteknik-studenten som mellan 2007 och 2009 blev nästintill synonym med LTH:s webbaserade julkalender, som genom enkla och videovänliga experiment skulle sprida intresset för naturvetenskap bland ungdomar.

Nu är det dock slut med det. Lappen lämnar inget utrymme för tvekan: Alexander är utexaminerad och kan inte göra fler kalendrar. Det blir upp till Elisabeth och Johan att föra traditionen vidare.

”Väldigt roligt”

I själva verket var det dock personal vid Vattenhallen, ett centrum som ska sprida kunskapen som alstras vid LTH till allmänheten, som ville förhindra att julkalendern tynade bort när Alexander försvann.

– Vi ville ta på oss detta. Att presentera experiment på detta sätt på nätet är ett bra sätt att nå ut till unga, säger Amanda Haux, utbildningskoordinator på Vattenhallen.

Elisabeth Eriksson och Johan Wensäter är två av de omkring 30 studenter som är timanställda för att guida skolklasser i Vattenhallen.

Johan pluggar elektroteknik och Elisabeth läser bioteknik, precis som kalender-grundaren Alexander Mirholm.

När frågan från Vattenhallen var det skolschemat den enda källan till tvivel.

– Jag tvekade lite, jag tänkte att det skulle ta massor av tid, och det har det gjort. Men det har samtidigt varit väldigt roligt, säger Johan.

Laddat och lekfullt

Tidigare har kalendern varit synnerligen kemifokuserad. Nu tänker dock Johan och Elisabeth bredda perspektiven.

– Det blir lite elektronik och mycket fysik, men vi kommer naturligtvis ha rätt många kemiexperiment också. Vi vill visa upp den bredd som finns på LTH. En viktig utgångspunkt för oss  var att en stor del av experimenten skulle gå att göra hemma, säger Johan.

Men den entusiastiska lekfullhet som kännetecknade Alexanders laborerande kommer att finnas kvar.

– Folk gav oss massor av råd, men till slut blev det så att vi bara körde på den stil som kändes naturlig för oss. Men Alexander var ju väldigt taggad och det blev populärt, så vi kommer göra på ett liknande sätt, säger Johan.

En nyhet för i år är att att det i Vattenhallen kommer finnas möjlighet att utföra experimenten som visas i kalendern, allteftersom luckorna öppnas, naturligtvis.

Redan nu kan du se inför-avsnittet av julkalendern på LTH:s Youtube-kanal.