När gemenskapen blir ett helvete

Arga lappar och trakasserier. När gemenskapen i korridoren övergår i ett helvete står hyresvärden AF Bostäder handfallen.

– Jag vågar inte ha färsk mat i kylen av rädsla för att någon ska göra något med den, berättar en student för Lundagård.

Elen på Delphi har gått, och i en korridor har de boende samlats för att i skenet av stearinljus spela kort. Detta skulle kunna vara ett exempel på en god egenskap med denna speciella boendeform. Men för Sarah var den kvällen med korten, och en diskussion om spelet ”neger och president”, också startskottet för något annat. Mer än ett år senare har konflikten i korridoren eskalerat till polisanmälningar och hotfull stämning.

– AFB säger att det inte är deras jobb att försöka vara psykolog. Men det är inte en psykolog jag behöver. Jag har en korridorare som plågar mig, och jag är rädd för att vara i mitt eget hem, säger Sarah.

Sarah kom till Lund från ett västasiatiskt land, och har studerat i Lund i tre år. Enligt henne så var det hennes reaktion på kortspelets namn som var orsaken till att främst två personer i korridoren började frysa ut och trakassera henne.

Det är inte något våldsamt beteende, istället tar det sig uttryck i skämtsamma kommentarer i grupp på Sarah bekostnad, eller återkommande meddelanden på tavlan. Hon upplever att det är för att provocera fram en reaktion, men oftast försöker hon bara ignorera det.

Vänder sig till AFB – flera gånger

I januari, några månader efter kvällen med kortspelet, skriver Sarah till AFB och förklarar sin situation. Dagarna gick, och hon hörde inte något, så hon ringde själv upp AFB. Resultatet blev inte vad hon hade hoppats på. Sarah fick veta att bovärden hade tagit kontakt med de berörda killarna, och nöjt sig med att höra deras version.

– Efter ett tag fick jag istället höra att de hade anmält mig. De hade sagt att jag misskötte städningen, vilket är helt osant, säger Sarah och menar att hon upplever det som en direkt hämnd.

Polisanmälan hon gjorde samtidigt som anmälan till AFB blev resultatlös på grund av bristande bevis. För Sarah är det  svårt att framlägga bevis för något som egentligen var för sig är småsaker, men som blir som tortyr när det är återkommande.

Hon har helt slutat prata med killarna, men meddelanden på korridorstavlan är återkommande. Enligt Sarah skrivs det i regel ett meddelande i veckan, och hon känner sig bevakad i allt hon gör, rädd för att göra något som kan resultera i ytterligare ett meddelande på tavlan.

I augusti i år vänder sig Sarah på nytt till AFB. Hon känner sig rädd, vågar inte ha mat i kylen och finner sig själv ofta gråtande på sitt rum på kvällarna. Hon har bestämt sig för att flytta, men vill inte ha det korridorsrum som AFB erbjuder henne. Hon tycker inte att det är rätt att det är hon som ska flyttas på, och vill inte låta historien gå obemärkt förbi.

– Jag vill skicka en signal. Ingen ska behöva känna sig förföljd i sitt hem. Jag tycker att AFB borde reagera, säger hon.

”Vi är väldigt begränsade”

Nikolas Theofanous är bostadsombudsman, eller ”bomben”, på AFB. Hans uppgift är att ta hand om studenternas frågor och problem gentemot AFB. Han hävdar dock att det i första hand är bovärdarna som med viss auktoritet kan komma in och säga till personer att börja prata med varandra.

– Även om det inte är deras primära uppgift kan de ändå komma in från ett personligt plan och säga ”hörrni, lägg av med det där – snacka med varandra”.

Men om det inte funkar då, som i Sarahs fall?

– Då tog vi tag i det så att hon fick träffa områdeschefen och bovärden.

Jo, varpå följden blev att det blev värre. Nu har hon anmält situationen igen, för andra gången på ett år.

– Ja, och därför har vi börjat att se efter igen vad vi får och kan göra. Men vi har hela tiden sagt att när det går till en viss gräns så kan man göra en polisanmälan, säger Nicolas Theofaous.

AFB:s vd, Rolf Svensson, kan inte uttala sig om Sarahs situation. Däremot bekräftar han bostadsombudsmannens utsagor om hur få möjligheter en hyresvärd har att agera.

– Vi är väldigt begränsade till att lösa problem. Rent lagligt sett, om hyresgästerna inte är med på noterna och vill hjälpa, är våra möjligheter att göra något väldigt små. Man måste nästan ha en hyresgäst som kraftigt missbrukar sitt boende och missköter sig. Lyckligtvis är det ytterst sällan det händer.

Att inte visa respekt mot de man bor med, är det ett sätt att missbruka sitt boende?

– Inte om bara kemin är dålig. I så fall får man hålla samtal som också kräver en viss vilja från båda parter.

Samma lagar som i vanlig hyresrätt

Enligt Susanna Skogsberg, förbundsjurist på hyresgästföreningen, kan man inte förvänta sig några särskilda regler för korridorer eftersom det rent lagligt är samma regler som gäller i vanliga hyresrätter.

Däremot så tycker hon att det borde ligga i värdens, i detta fall AFB, service att se till att de boende åtminstone känner sig trygga i sitt hem, och ta extra hänsyn till boendeformen.

– Tyvärr tror jag, att eftersom studentrum ofta är korttidsboende, så är det nog väldigt vanligt att man försöker vänta ut problemet. Den boende kanske inte tycker de känns lönt att ta upp ett problem om man bara ska bo där ett halvår till, säger hon.

Det är så det blir för Sarah. Hon planerar att flytta ut senare i höst, men är besviken på hur hon har behandlats.

– Jag kan inte förstå att man kan ha nästan 3 000 hyresgäster i korridorsrum, men inte ha en policy på hur man ska agera när personer i en korridor far illa av varandra, säger hon.

Fotnot: Sarah heter egentligen något annat